Euclid câștigă energie și protecție solară
6, June 2022

Sateliții nu sunt atât de diferiți de oameni: deși Soarele este o sursă de energie vitală, atât oamenii, cât și aparatele trebuie, de asemenea, să fie protejate de efectele sale nocive.

În această imagine, realizată la 23 mai 2022, inginerii de la Thales Alenia Space din Torino atașează un modul combinat de protecție solară și panouri solare la corpul principal al telescopului spațial Euclid al ESA. Modulul are două funcții: în timp ce panourile solare vor furniza energie telescopului, scutul solar va proteja modulul de sarcină utilă care transportă instrumentele de radiațiile intense ale Soarelui.

Euclid este un telescop spațial conceput pentru a explora Universul întunecat. Acesta va realiza o hartă 3D a cosmosului (având timpul ca a treia dimensiune) prin observarea a miliarde de galaxii până la 10 miliarde de ani-lumină, pe mai mult de o treime din cer. În acest fel, Euclid va aborda unele dintre cele mai fundamentale întrebări din cosmologie – întrebări precum: Cum a luat naștere Universul? De ce se extinde Universul într-un ritm accelerat? Care este natura materiei întunecate? Ce este energia întunecată?

Viitorul telescop spațial european Euclid se va uita spre universul apropiat și ne va ajuta să înțelegem cum se va sfârși Universul, captând lumina din spectrul vizibil și infraroșu, pentru a caracteriza mai bine materia întunecată, unul din misterele fizicii contemporane: nimeni nu știe, doar presupune, din ce fel de particule exotice este compusă această materie întunecată. Cercetătorii știu că această materie întunecată există, pentru că îi vedem și măsurăm efectele gravitaționale, dar pentru că nu interacționează cu alte particule cunoscute sau nu o face într-un mod familiar nouă, nu cunoaștem natura acestei materii întunecate. 

Telescopul spațial Euclid va fi lansat în 2023. Datele trimise de Euclid, timp de cel puțin șase ani, vor fi analizate la Institutul de Științe Spațiale (ISS) din România, unde a fost construit un centru de calcul pentru această misiune, România fiind unul din cele 15 state care participă activ la misiunea Euclid.

Etapa anterioară din călătoria lui Euclid, care a avut loc la 24 martie 2022, a presupus atașarea modulului de sarcină utilă a lui Euclid la modulul utilitar care îl susține. În continuare, inginerii vor adăuga antena de comunicații și apoi Euclid va fi complet. În cele din urmă, Euclid va fi transportat la Cannes, unde telescopul complet va fi testat pentru a se verifica dacă este gata de lansare de la Portul Spațial European din Guyana Franceză.

Mai multe detalii aici

 Credit imagine: ESA-S. Corvaja