ESA și UE sărbătoresc un nou început pentru spațiu în Europa
24, June 2021

După câteva luni de negocieri, pe 22 iunie 2021, ESA și UE au semnat  o convenţie cadru de parteneriat financiar  (FFPA) într-o ceremonie dedicată lansării noului program spațial UE.

Acest lucru va marca un nou început pentru activitățile spațiale din Europa și reprezintă un pas important înainte în relația dintre ESA și UE. Este, de asemenea, una dintre prioritățile principale ale Agendei 2025, de pe lista  Directorului General al ESA, Josef Aschbacher.

Noul program spațial va continuă dezvoltarea și consolidarea programelor de succes precum Galileo, Copernicus și EGNOS, create de ESA și care au poziționat Europa ca lider global în domeniul Observării Pământului. De asemenea, va sprijini noi inițiative în special în domeniul conectivității sigure, cercetării și dezvoltării și comercializării spațiului, unde ESA va juca un rol cheie, oferind, de asemenea, noi oportunități de finanțare pentru antreprenoriat.

Acest acord semnat pe 22 iunie 2021 reprezintă o investiție a UE de aproape 9 miliarde EUR în perioada 2021-2027, pentru ca ESA și industria europeană să proiecteze sisteme și programe de nouă generație, cruciale pentru economie și o Europă verde și digitală. Această finanțare se adaugă la bugetul ESA și, prin urmare, consolidează un set ambițios de programe obligatorii și opționale, așa cum sunt definite de Statele Membre ale ESA.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/ATG Medialab