Un eveniment rar de reintrare în atmosferă a unui fragment provenind de la o rachetă aflat pe o orbită foarte înaltă va avea loc luna viitoare şi va oferi o oportunitate excelentă de a obţine date pentru îmbunătățirea cunoștințelor privind modul în care obiectele interacționează cu atmosfera Pământului.
Reintrarea în atmosferă pe 13 noiembrie a ceea ce este probabil o bucată dintr-o rachetă prezintă un risc foarte mic pentru oameni, dar ar putea ajuta cercetătorii să îmbunătăţească înţelegerea modului în care orice obiect – făcut de om sau natural – interacționează cu atmosfera Pământului.
Observarea și studierea reintrării vor ajuta la îmbunătățirea modelelor orbitale și a instrumentelor care anticipează reintrările și pot fi folosite de către oamenii de ştiinţă care studiază obiecte din apropierea Pământului (near-Earth objects – NEOs), cum ar fi asteroizi naturali, sau degradarea orbitală a unor obiecte artificiale, cum ar fi sateliții.
Corpul a fost descoperit în cadrul proiectului Catalina Sky Survey în 2013 și a fost observat de mai multe ori de atunci de aceeași echipă, care a oferit accesul la date prin intermediul centrului Minor Planet Centre (MPC) localizat în Statele Unite, depozit oficial pentru astfel de observații al Uniunii Astronomice Internaționale.
Origini artificiale
După cum au confirmat experții de la Centrul de Coordonare pentru Obiecte din Apropierea Pământului (Near-Earth Object Coordination Centre – NEOCC) din Esrin, Italia, obiectul numit WT1190F este considerat a fi un fragment înlăturat de pe o rachetă; acesta orbitează Pământul la fiecare trei săptămâni pe o orbită extrem de excentrică – o orbită non-circulară.
“Experții NEO au folosit date observaționale pentru a estima densitatea obiectului, care se dovedește a fi mult mai mică decât cea a materialului solid stâncos întâlnit la mulţi asteroizi”, spune Detlef Koschny, responsabil pentru activitățile NEO la biroul ESA pentru Space Situational Awareness – SSA.
“Această densitate indică faptul că obiectul este un înveliș gol, cum ar fi partea superioară a unei rachete sau o bucată din altă parte a ei“.
Prognoza reintrării de luna viitoare
În prezent, reintrarea în atmosfera Pământului este anticipată peste câteva săptămâni, în jurul orei 06:19 GMT (08:19 ora României) pe 13 noiembrie 2015.
“Obiectul este destul de mic, cel mult cȃţiva metri în diametru, iar o parte semnificativă din el, dacă nu chiar în întregime, e de aşteptat să ardă complet în atmosferă”, spune Tim Flohrer, de la biroul ESA de Deşeuri Spaţiale din cadrul Centrului de Operaţiuni ESOC din Darmstadt, Germania.
Ceea ce mai rămâne din el este de așteptat să cadă în ocean la aproximativ 100 km în largul coastei de sud a Sri Lanka. Masa acestuia nu este suficientă pentru a reprezenta un risc pentru zona, dar evenimentul va fi unul spectaculos, deoarece timp de câteva secunde obiectul va deveni destul de luminos pe cer la mijlocul zilei.
Tim spune despre acest obiect că este destul de special, deoarece este realizat de om, dar a fost descoperit de un sistem de monitorizare NEO, iar orbita sa are multe similitudini cu o orbită a unui obiect de tip NEO.
Acest lucru permite experților ESA să prezică momentul şi locul impactului destul de precis, cu mult timp înainte, ceea cenu este, de obicei, posibil, în comparație cu reintrarea în atmosferă a deşeurilor spaţiale.
Cu cât mai multe observații, cu atât mai bine
În următoarele câteva săptămâni, centrul NEOCC va realiza campanii de observaţie pentru a colecta cât mai multe date posibil privind acest obiect, explică Marco Micheli, astronom la NEOCC.
“Primul obiectiv va fi de a înțelege mai bine procesul de reintrare a sateliților și deşeurilor aflate pe orbite foarte excentrice”, spune acesta.
“În al doilea rând, ni se oferă o oportunitate ideală de a testa dacă suntem pregătiţi pentru orice eventuale evenimente viitoare de intrare în atmosferă a unui asteroid, deoarece componentele acestui scenariu, de la descoperire la impact, sunt toate foarte asemănătoare”.
Astronomii care doresc să observe obiectul sunt invitați să contacteze centrul ESA NEOCC pentru mai multe informații.
Despre Space Situational Awareness
Obiectivul Programului de Space Situational Awareness este de a sprijini utilizarea independentă și accesul la spaţiu pentru Europa, prin furnizarea de informații și date exacte şi în timp util în ceea ce privește mediul spațial, în special în legătură cu pericole pentru infrastructura aflată pe orbită și la sol. În general, aceste pericole provin din posibile coliziuni între obiecte aflate pe orbită, vreme spațială dăunătoare și potențiale impacte cauzate de obiecte naturale, cum ar fi asteroizi, care traversează orbita Pământului.
Mai multe informații sunt disponibile aici.
Credit imagine: ESA – CC BY-SA IGO 3.0