ESA plănuiește misiuni pentru explorarea peșterilor lunare
10, June 2021

Ca un prim pas spre descoperirea secretelor subterane ale Lunii, în 2019 ESA a lansat un apel de idei pentru a detecta, mapa și explora peșterile lunare. Dintre acestea, au fost selectate cinci idei pentru a fi studiate mai detaliat, fiecare abordând diferite faze ale unei potențiale misiuni.

Prin aceste cinci studii Sysnova, au fost dezvoltate trei scenarii de misiune – unul pentru a efectua o explorare preliminară intrărilor în gropi și a peșterilor subterane de pe suprafața Lunii, unul pentru a coborî o sondă într-o groapă și pentru a accesa intrarea unei peșteri și unul pentru a explora un tub de lavă subteran prin utilizarea de rover-uri autonome.

Echipele selectate vor participa la un studiu ESA în cadrul Concurrent Design Facility (CDF). Ambele echipe se vor concentra pe cel de-al doilea scenariu de misiune și vor dezvolta tehnologiile care ar permite o explorare și o documentare în siguranță a unei gropi lunare, precum și o primă privire în interiorul tunelurilor la care ar putea duce o groapă.

Studiul CDF integrează rezultatele studiilor desfășurate de aceste echipe cu planurile pentru European Large Logistic Lander (EL3) al ESA și inițiativele Moonlight. În timp ce EL3 este un modul de aterizare conceput pentru pentru a permite o serie de misiuni ESA pe Lună, Moonlight își propune să ofere capabilități de navigație și telecomunicații pentru explorarea lunară.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: Conor Marsh, Universitatea din Manchester