ENTRUSTED: curs gratuit online despre comunicațiile satelitare
6, June 2022

Consorțiul ENTRUSTED a lansat un curs online gratuit privind comunicațiile securizate prin satelit, care va fi disponibil până în februarie 2023.

Agenția Spațială Română (ROSA) este unul dintre cei 13 reprezentanți ai statelor membre, care, alături de 7 instituții și agenții ale UE, constituie Consorțiul proiectului ENTRUSTED (European Networking for satellite Telecommunication Roadmap for the governmental Users requiring Secure, inTeroperable, InnovativE and standardiseD services).

România, prin intermediul ROSA, a participat la realizarea cursului online ENTRUSTED, care este dedicat comunicațiilor securizate prin satelit. Cursul va fi disponibil gratuit din iunie 2022 până în februarie 2023. Acesta oferă informații utile și practice și reprezintă un punct de plecare excelent pentru toți cei interesați de conectivitatea prin satelit, în special pentru utilizatorii guvernamentali.

Majoritatea oamenilor sunt familiarizați cu comunicațiile prin satelit (SatCom), dar le asociază în principal cu televiziunea prin satelit și telefoanele prin satelit, care sunt un “must-have” în alpinism. Cu toate acestea, de-a lungul anilor, serviciile SatCom s-au dovedit a fi de neprețuit într-o gamă largă de situații și operațiuni. În general, sateliții de comunicații pot furniza trei tipuri de servicii:

  • Telecomunicații – transmiterea electronică de informații sub formă de apeluri telefonice vocale, date, text, imagini sau video;
  • Radiodifuziune – distribuirea de conținut audio sau video (de exemplu, livrarea de transmisiuni radio și televiziune);
  • Comunicații de date – transferul de date de la un punct la altul (de exemplu, servicii de internet, schimb de informații financiare în sistemul bancar).

În prezent, serviciile SatCom sunt accesate de organizații comerciale și neguvernamentale, precum și de instituții publice. Tehnologia de comunicații prin satelit este adesea utilizată în zonele îndepărtate pentru a înlocui rețelele terestre supraîncărcate, deteriorate sau deficitare. Cel mai important, conectivitatea prin satelit devine indispensabilă în timpul dezastrelor naturale și în situații de urgență, atunci când serviciile de comunicații terestre nu funcționează. De fapt, soluțiile SatCom sprijină toate serviciile de telecomunicații convenționale, în special pentru planificarea recuperării în caz de dezastru, a comunicațiilor la distanță sau a comunicațiilor de gestionare a situațiilor de urgență. Acesta este motivul pentru care conectivitatea prin satelit poate fi considerată un mijloc de comunicare important pentru autoritățile publice naționale care gestionează activități legate de securitate și misiuni și infrastructuri critice.

Există multe întrebări care ne vin în minte în ceea ce privește comunicațiile prin satelit, ca de exemplu: Care sunt principalele avantaje și dezavantaje ale sistemelor SatCom? Cine este implicat în furnizarea de servicii SatCom? Care sunt principalii utilizatori instituționali publici? În ce situații și operațiuni și în ce scopuri sunt utilizate serviciile SatCom? Cum pot fi accesate serviciile SatCom? Care sunt dispozitivele tipice utilizate de utilizatori pentru a accesa serviciile SatCom? Care este conceptul de comunicații guvernamentale prin satelit (GOVSATCOM)? Cine va furniza serviciile GOVSATCOM și cine poate beneficia de acestea?

Tehnologiile bazate pe domeniul spațial sunt considerate de înaltă tehnologie și prea complexe pentru a fi înțelese. În plus, este relativ dificil să găsim informații utile și practice într-un singur loc. Din acest motiv, consorțiul proiectului ENTRUSTED a elaborat un curs de formare privind elementele fundamentale ale comunicațiilor securizate prin satelit. Deși cursul include unele concepte teoretice legate de comunicațiile prin satelit, acesta se concentrează în principal pe aspectele practice.

Cursul  ENTRUSTED a fost conceput pentru angajații tehnici ai instituțiilor publice, care implementează sau gestionează soluții de comunicații utilizate în misiuni, operațiuni sau infrastructuri cheie critice pentru securitate, și care nu au cunoștințe specifice despre SatCom. Cu toate acestea, oricine este interesat de SatCom poate urma cursul, dobândind astfel cunoștințe substanțiale și valoroase.

Cursul online este accesibil pe platforma de e-learning ENTRUSTED.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ENTRUSTED