În fiecare an, între 4 şi 12 Aprilie, cetăţenii planetei Pământ sunt invitaţi să sărbătorească “Noaptea lui Yuri”, eveniment dedicat aniversării primului zbor al unui om în spaţiul cosmic, Yuri Gagarin, precum şi primului zbor al unei navete spaţiale americane. Ambele evenimente au avut loc pe 12 Aprilie, la o distanţă de 20 de ani unul de celălalt – 1961, respectiv 1981.
Scopul “Nopţii lui Yuri” este de a inspira conştiinţa publicului în a aprecia rolul spaţiului cosmic pentru un viitor mai bun. În anul 2009, Noaptea lui Yuri a fost afiliata Anului Internaţional al Astronomiei care, în România, a coincis cu 500 de ani de la naşterea lui Conrad Haas, şeful pulberăriei din Sibiu şi inventatorul rachetei în trepte.
Pentru sărbătorirea Nopţii lui Yuri nu există o reţetă standard. De la sesiuni de comunicări ştiinţifice la observaţii astronomice până la petreceri în cluburi, orice manifestare decenta dedicată acestui eveniment se califica. În anul 2009, de pildă, s-au desfăşurat petreceri la Timişoara şi Cluj-Napoca, unde librăriile Carturesti au găzduit întâlniri ale publicului cu specialişti în astronomie şi astronautică, urmate de observarea corpurilor cereşti prin telescop, în comună Bucovăţ din judeţul Timiş unde a avut loc o sesiune a cenaclului science-fiction al elevilor, la Turda precum şi în judeţul Vaslui.
În anii trecuţi de la creearea sa, evenimentele organizate sub egida “Nopţii lui Yuri” au variat de la petreceri masive la Los Angeles, San Francisco, Houston şi Stockholm, la mesaje din partea astronauţilor şi cosmonauţilor la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale, la închinarea simbolică a unui pahar la staţia de cercetare de la Polul Sud. Mass media din întreaga lume – CNN, BBC, MTV, NPR şi XM Radio între altele – au “acoperit” acest eveniment.
Alături de “Noaptea lui Yuri”, Agenţia Spaţială Romană este angrenata în mai multe activităţi de outreach, printre acestea numărându-se evenimente din cadrul Anului Internaţional al Astronomiei precum şi a Săptămânii Mondiale a Spaţiului Cosmic. Agenţia Spaţială Romana invita pe această cale mass media naţională şi locală să ofere un spaţiu cât mai amplu evenimentelor dedicate popularizării spatului cosmic în rândul publicului.
Persoanele care doresc să organizeze activităţi dedicate Nopţii lui Yuri în perioada 4-12 aprilie a fiecărui an sunt invitate să înscrie evenimentul cu câteva săptămâni înainte pe site-ul internaţional http://www.yurisnight.net şi să îl contacteze pe coordonatorul naţional al acestui eveniment, domnul Virgiliu Pop, cercetător la Agenţia Spaţială Română, virgiliu.pop-at-rosa.ro .