Delegația română condusă de Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) și Dr. Dumitru Prunariu (ROSA), și compusă din Dr. Alexandru Badea (ROSA), Dr. Dumitru Hasegan (Institutul de Ştiinţe Spaţiale), și dra. Oana Neagu (ROSA),
a participat la cea de-a 58-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), care a avut loc la Biroul Națiunilor Unite de la Viena, Austria, în perioada 10-19 iunie 2015.
În timpul sesiunii de luni, 15 iunie, Dr. Marius-Ioan Piso a ținut un discurs cu privire la Programul Spaţial Naţional românesc, implicarea României în ESA și în programele spațiale europene și eforturile făcute la nivel național în cercetare, dezvoltare și aplicații spaţiale.
Pentru început, domnul Piso a amintit că Guvernul român a recunoscut cercetarea, tehnologia și dezvoltarea spaţială ca fiind o zonă strategică importantă, prin aprobarea în septembrie 2014 a unei noi politici naţionale pentru cercetare, dezvoltare și inovare pentru următorii șapte ani. În urma aprobării Programului Spaţial Naţional, care include dezvoltarea explorarii robotice și a zborurilor spațiale umane, în cadrul reuniunii la nivel ministerial a Consiliului ESA din decembrie 2014 România a decis să se alăture grupului de țări care susțin direct Stația Spațială Internațională.
De asemenea, industria românească este implicată în cele mai importante proiecte derulate la nivel european.
“În ansamblu, organizațiile românești participă la peste douăzeci de misiuni spaţiale ale ESA, UE și programe internaţionale. România derulează, de asemenea, mai mult de 60 de proiecte și capacități la nivel național și este în continuă creștere a capacităților și a infrastructurii”, a adăugat dl Piso.
Ȋn continuare, Dr. Piso a subliniat importanța unei reuniuni ad-hoc intre Primul şi al Patrulea Comitet din Adunarea Generală a ONU pentru a aborda eventualele probleme la adresa securității spațiului și a durabilității și a reamintit rolul esențial și critic pe termen lung și mediu al tehnologiei spațiale pentru dezvoltarea durabilă.
“Aș vrea să menționez că România dezvoltă în mod activ și utilizează serviciile unice oferite de sistemele prin satelit pentru aplicații spațiale orientate spre cetățeni, sub formă de telemedicină, gestionarea dezastrelor, agricultura inteligentă”, a adăugat dnul. Piso.
În plus, Dr. Piso a adus în discuţie preocupările României cu privire la spațiu și schimbări climatice și a anunțat că ţara participă activ la pregătirea summit-ului sponsorizat de IAA a șefilor de agenții spațiale, care va fi organizat în luna septembrie în Mexic şi va aborda subiecte privind Schimbările Climatice și Gestionarea Dezastrelor.
De asemenea, reprezentantul român a menționat utilizarea tehnologiei spațiale în sistemul Națiunilor Unite ca fiind o preocupare permanentă a statelor membre și a Secretariatului.
“Cele mai multe dintre misiunile la nivel mondial ale ONU ar trebui să aibă în vedere utilizarea intensivă, eficientă și puțin și mai puțin costisitoare a aplicațiilor spațiale, cum ar fi inițiativa ONU SPIDER”, a concluzionat dnul. Piso.
În ansamblu, Dr. Piso a subliniat contribuțiile României încă de la început la activitățile Comitetului, un forum global unic recunoscut de majoritatea guvernelor și organizațiilor.
În final, președintele Agenției Spațiale Române a menționat sistemele spațiale ca o modalitate de a proteja civilizația de amenințări cosmice. “Spaţiul contribuie la menţinerea unui mediu curat prin observarea Pământului, dar și prin metode active și modelare pentru agricultură, silvicultură, atmosfera, oceane, zone urbane. Spaţiul aduce o contribuție substanțială la toate aceste aspecte critice pentru planeta noastră”.
Mai multe detalii despre cea de-a 58-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Paşnică a Spaţiului Extra-atmosferic sunt disponibile aici.
Credit imagine: ROSA