Telescopul spațial James Webb (Webb) este proiectat pentru a răspunde întrebărilor fundamentale despre Univers, iar lansarea lui este confirmată pentru data de 24 decembrie, la ora 12:20 GMT / 13:20 CET (14:20 ora României).
Cu o sensibilitate de 100 de ori mai mare decât telescopul spațial Hubble NASA/ESA și o oglindă care este aproape dublă față de cea a Observatorului Spațial Herschel al ESA, poate detecta lumina infraroșie generată de galaxii, din momentul formării sale de acum mai bine de 13,5 miliarde de ani, în urma Big Bang-ului.
Pentru prima dată în istoria omenirii avem ocazia de a observa direct primele stele și galaxii care se formează în Universul timpuriu. Când observăm ceva aflat la distanța de un milion de ani lumina, ceea ce vedem este de fapt cum arăta acum un milion de ani: ne uităm înapoi în timp.
Lumina galaxiilor aflate la miliarde de ani lumină depărtare călătorește către noi prin Universul în expansiune, ceea ce face ca lungimea sa de undă să se propage în infraroșu. Viziunea în infraroșu a lui Webb îl transformă într-o puternică mașină a timpului, care se va uita în urmă cu peste 13,5 miliarde de ani, la scurt timp după Big Bang.
Unele dintre cele mai remarcabile imagini ale lui Hubble au fost „galaxiile îndepărtate”, folosind expunerea lungă – timp de câteva zile- pentru capturarea miilor de galaxii în imagini individuale. Acestea au dezvăluit cele mai îndepărtate galaxii observate vreodată până atunci și ne-au arătat galaxii tinere când aveau doar câteva sute de milioane de ani și erau mici, compacte și neregulate.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: NASA/C. Gunn