Telescopul Spațial James Webb a ajuns în Guyana Franceză pentru lansarea pe Ariane 5
13, October 2021

Telescopul Spațial James Webb a ajuns în siguranță în portul Pariacabo din Guyana Franceză. ESA, în strânsă colaborare cu NASA, va pregăti această misiune unică de lansare cu Ariane 5, ce va avea loc în decembrie din Portul Spațial European.

Puține misiuni științifice spațiale au fost așteptate cu la fel de multă nerăbdare ca Telescopul Spațial James Webb (Webb). Fiind următorul mare observator științific spațial după Hubble, Webb este conceput pentru a răspunde întrebărilor esențiale despre Univers și pentru a examina originile noastre: de la formarea stelelor și planetelor până la nașterea primelor galaxii din Universul timpuriu.

Fiecare lansare necesită o planificare și o pregătire minuțioase. Pentru Webb, acest proces a început acum aproximativ 15 ani. Sosirea sa în portul Pariacabo este o etapă importantă din cadrul campaniei de lansare Ariane 5.

Webb a sosit din California la bordul MN Colibri care a navigat pe Canalul Panama către Guyana Franceză.  De mică adâncime, râul Kourou a fost special dragat pentru a asigura o trecere liberă, iar nava a urmat fluxul pentru a ajunge în siguranță la port.

Deși telescopul cântărește doar șase tone, acesta are peste 10,5 m înălțime și aproape 4,5 m lățime când este pliat. Acesta a fost expediat în poziția sa pliată într-un container lung de 30 m care, cu tot cu echipament auxiliar, cântărește mai mult de 70 de tone.

Pentru că este vorba de o misiune excepțională, a fost nevoie de un vehicul de transport greu adus la bordul MN Colibri pentru transportarea în siguranță a telescopului Webb la Portul Spațial.

Locațiile pentru pregătirea lansării de la Portul Spațial European sunt gata pentru sosirea lui Webb. Ca o măsură de protecție suplimentară împotriva contaminării, camerele curate sunt prevăzute cu pereți suplimentari de filtre de aer, iar o perdea specială va acoperi telescopul Webb după ce este montat pe rachetă.

Mai multe detalii aici.

Credit imagine: ESA/CNES/Arianespace