Satelitul Sentinel-2A a trecut cu bine primele trei zile în spațiu, în timpul cărora echipele de pe teren au lucrat non-stop pentru a se asigura că nava este pregătită pentru a-şi îndeplini misiunea sa cu “viziune color”.
Satelitul dezvoltat de ESA, Sentinel-2A, a decolat pe o rachetă Vega de la aeroportul spaţial european din Kourou, Guyana Franceză, la 04:52 ora României pe 23 iunie.
Satelitul de 1.1 tone poartă o sarcină utilă de înaltă rezoluție optică, ce va capta unele dintre cele mai bune imagini globale furnizate din spațiu a terenurilor și a vegetației pentru programul european Copernicus de monitorizare a mediului.
Aceste informații vor fi utilizate în principal pentru practicile agricole și forestiere, precum și pentru a ajutala gestionarea securităţii alimentare, pentru a monitoriza poluarea lacurilor și apelor costiere și pentru a contribui la cartografierea mai rapidă a dezastrelor.
Confirmarea încheierii LEOP
Livrarea pe orbită a marcat începutul Fazei critice de Lansare şi Prima Etapă pe Orbită (Launch and Early Orbit Phase – LEOP), care a găsit echipele de la sol aflate la ESOC, centrul de operațiuni spațiale al ESA din Darmstadt, Germania, lucrând non-stop pentru a activa sistemele de bord cruciale și a asigura sănătatea navei spațiale în mediul spaţial extrem.
Echipa de control a misiunii s-a confruntat cu câteva probleme tipice întâlnite în orice lansare, inclusiv problema cu o supapă lipicioasă, cu un star tracker şi o unitate GPS. Acestea au fost rezolvate, iar satelitul se află acum într-o stare excelentă.
“Am realizat prima noastră manevră orbitală folosind propulsoarele lui Sentinel-2A, iar acest lucru a mers exact cum era planificat”, a declarat Managerul de Operaţiuni al navei spațiale,Franco Marchese.
“În ansamblu, faza LEOP a decurs foarte bine și ne aflăm pe drumul bun spre atingerea orbitei noastre de referință în decursul săptămânii viitoare.”
Directorul de zbor, Pier Paolo Emanuelli, a raportat zilele trecute că faza LEOP a satelitului Sentinel-2A s-a încheiat în mod oficial, cu sistemele navei şi cele de la sol toate aflate în operare cum era de așteptat.
“Doresc să mulțumesc tuturor echipelor implicate în Sentinel-2A – inclusiv celor din industrie,celei de proiect de la ESTEC, centrul tehnic al ESA, și de aici de la ESOC – pentru o treabă bine făcută”, a spus Emanuelli.
“Satelitul se află în stare bună, iar faza de predare – când ne asigurăm că nava spaţială şi sarcina utilă de imagistică multispectrală sunt gata pentru a efectua operațiuni de rutină – a început acum”.
Omar Sy de la ESA, Manager de Inginerie şi Operaţiuni pentru sistemul Sentinel-2, responsabil pentru campania de trei luni de testare a satelitului, a explicat că cele două obiective principale vor fi acum de a evalua și caracteriza performanțele navei spațiale. În paralel, activități de calibrare și validare vor fi efectuate pentru dispozitivul de imagini multispectrale(MSI), sarcină utilă care implică CNES și ESA.
Nava va fi, de asemenea, pregătită pentru a începe rutina de achiziție de imagini de înaltă rezoluţie ale suprafețelor terestre, insulelor mari, apelor interioare și de coastă cu un ciclu de revizitare de zece zile, care va scădea la cinci zile, atunci când constelația cu satelitul Sentinel-2B satelit va fi implementată în 2016.
Deschiderea drumului către o misiune care va aduce schimbări importante
“În următoarele trei luni echipele de la ESOC, ESTEC, ESTIN și CNES vor lucra intens pentru sprijinirea activităților ce asigură calitatea imaginii, precum și echipele de la DLR și TESAT, deoarece vom preda şi partea de comunicare de date optice”, a spus Omar Sy.
“Deschidem o uşă către o nouă eră în spațiu – suntem încrezători în capacitatea de înaltă rezoluție a lui Sentinel-2 de adeveni un nou lider, în special în imagistica vegetației.”
Sentinel-2A și -2B sunt planificaţi pentru a efectua o misiune de șapte ani, care ar putea fi extinsă cu cinci ani, și să monitorizeze Pământul de la o altitudine de aproximativ 790 km.
“În urma unei lansări perfecte cu racheta Vega, faza LEOP a lui Sentinel-2A a fost rapid completată de echipele noastre de control al zborului și de proiect care lucrează la ESOC”, a subliniat Francois Spoto, Managerul de proiect Sentinel-2 al ESA.
El a menționat că nava în sine funcționează foarte bine, iar instrumentul MSI cu 13 canale se pregăteşte pentru o primă încercare de a realiza o imagine. “Cred că avem o navă spațială excelentă, destinată de a realiza o misiune Copernicus îndelungată și cu schimbări importante pentru Europa.”
Credit imagine: ESA/ATG medialab