Cel de-al cincilea satelit Galileo – a cărui orbită greşită a fost modificată recent pentru a începe testarea de navigaţie – a fost combinat cu trei predecesori pentru a realiza prima determinare de poziție.
Receptoarele testelor de la centrul tehnic ESA din Noordwijk, Olanda, și de la stația Galileo de testare pe Orbită de la Redu, Belgia, au primit pe 9 decembrie semnale de la cvartetul de sateliți și au determinat pozițiile lor orizontale cu o acuratețe de sub 2 m.
Această realizare este una deosebit de importantă, deoarece cel de-al cincilea satelit este primul dintr-o serie de 22 de sateliţi Galileo cu un design nou, programaţi să fie lansaţi în următorii câțiva ani.
“Aceasta este o piatră de hotar pentru programul Galileo, deoarece marchează prima dată când un satelit cu capacitate operaţională deplină a efectuat o procedură împreună cu predecesorii săi de validare pe orbită, care au fost primii patru sateliți lansaţi pe orbită, în 2011 și 2012. Acest fapt dovedește că ei lucrează bine împreună”, a explicat Gustavo Lopez Risueno, coordonator al echipei de recepţie de la Laboratorul de Navigație din cadrul centrului tehnic ESTEC al ESA.
Sateliţii cu numărul cinci şi şase au fost plasați pe orbită greșită de racheta Soyuz în luna august, iar altitudinea lor fluctuantă i-a împiedicat să fie utilizaţi în scopuri de navigație. Luna trecută, însă, o serie de 11 manevre a pus cel de-al cincilea satelit pe o orbită mai circulară, aproximativ cu 3500 km mai înaltă, permițând ca sarcina utilă de navigaţie să fie pornită pentru testare. O operațiune de salvare similară este planificată în curând pentru satelitul cu numărul şase.
Detalii aici.
Credit imagine: ESA/J. Huart