Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români să aplice la programul REXUS/BEXUS ce le va permite să desfășoare experimente științifice și tehnologice pe rachete și baloane de cercetare. În fiecare an, studenții europeni concurează pentru ca experimentul lor să fie selectat printre cele 20 de proiecte finaliste ce vor fi lansate cu două rachete și două baloane.
Programul, intitulat Experimentul Rachetă/Balon pentru Studenți (REXUS/BEXUS), este organizat de Comisia Spațială Națională Suedeză (SNSB) în colaborare cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și Centrul German Aerospațial (DLR).
Propunerile pentru campaniile REXUS/BEXUS se vor încheia pe data de 17 octombrie. Ediția de acest an marchează cel de-a zecelea an al programului, în care au fost implicați mai mult de 600 de studenți din țările membre ESA.
Organizatorii vor selecta 10 proiecte iar cei care vor să participe la program sau să afle mai multe detalii despre procedura de înscriere pot consulta site-ul oficial al evenimentului sau pagina ESA.
Studenții cu cele mai bune propuneri vor fi invitați să participe la un workshop susținut la centrul ESTEC al ESA. Workshopul va avea loc în perioada 30 noiembrie – 2 decembrie, iar studenții participanți vor fi rugați să își expună argumentele pentru care proiectul lor ar trebui selectat pentru experimentele REXUS/BEXUS.
Experimentele studenților se vor desfășura fie pe un balon stratosferic în toamna lui 2017, fie pe o rachetă în primăvara lui 2018. Lansările vor avea loc la Centrul Spațial Estrange.
Industria spațială este un element esențial al economiei europene iar implicarea tinerilor în proiectele spațiale este necesară pentru perpetuarea nivelului pe care îl deține Europa în acest domeniu. Studenții vor avea ocazia să parcurgă toate etapele necesare în vederea lansării unei misiuni spațiale.
Peste 95% dintre tinerii implicați în edițiile anterioare ale REXUS/BEXUS au declarat într-un sondaj realizat în iunie 2013 că participarea la acest program le-a facilitat înțelegerea asupra realizării proiectelor spațiale, iar 83,3% au spus că proiectul a fost util în carierele pe care le-au urmat ulterior.
Credit imagine: SNSB