Primul terminal laser al European Data Relay System a ajuns în spațiu la bordul satelitului său gazdă și se află acum pe cale să-și ocupe poziția sa operațională finală.
EDRS-A a fost lansat pe 29 ianuarie ca parte a satelitului de comunicații Eutelsat-9B la ora 22:20 GMT (00:20 ora României), pe o rachetă Proton, din Baikonur, Kazakhstan.
Satelitul s-a desprins pe data de 30 ianuarie, la ora 07:32 GMT (09:32 ora României), la aproximativ 36.000 km deasupra ecuatorului, și se îndreaptă acum către poziția sa geostaționară finală de 9°E deasupra Europei, unde va fi operat de Eutelsat.
EDRS este cel mai ambițios program de telecomunicații al ESA de până acum, luând forma unui parteneriat public-privat între ESA și Airbus Defence and Space. Airbus operează serviciul și DLR German Space Administration finanțează dezvoltarea terminalului laser.
Numit ‘SpaceDataHighway’, EDRS va revoluționa comunicarea prin satelit, fiind prima rețea de comunicații optice a Europei, capabilă să transmită informații în timp aproape real la o viteză fără precedent de 1.8 Gbit/s.
În mod normal, sateliții de orbită joasă trebuie să ajungă în raza vizuală a unei stații de la sol pentru a putea transmite informații către Pământ.
În schimb, EDRS captează prin laser informațiile acestor sateliți din poziția sa geostaționară mai înaltă și le transmite imediat către Pământ, îmbunătățind dramatic acesul la informații critice care ar putea salva vieți.
ESA, Airbus și DLR vor începe în câteva zile să testeze starea generală și performanța EDRS-A, lucrând cu stații EDRS de la sol din Germania, Belgia și Marea Britanie.
Apoi, pe parcursul următoarelor săptămâni, se vor realiza legături de testare cu câțiva dintre primii săi clienți, sateliții Copernicus Sentinel ai Comisiei Europene, astfel încât EDRS-A să-și poată începe activitatea în vara aceasta. Transmiterea datelor de la Stația Spațială Internațională va începe în 2018.
A doua componentă EDRS, satelitul dedicat EDRS-C, va fi lansat anul viitor pentru a se alătura lui EDRS-A deasupra Europei. O a treia componentă urmează să fie lansată în 2020 deasupra regiunii Asia-Pacific pentru a dubla acoperirea sistemului EDRS.
Aflați mai multe despre EDRS aici.
Credit imagine: International Launch Services