Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Marius-Ioan Piso, a condus delegația României la cea de-a 59 sesiune a Comitetului Națiunilor Unite pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN-COPUOS) de la Viena.
Dr. Marius-Ioan Piso a punctat evenimentele principale care au avut loc în 2015 și în acest an. Un aspect important face referire la detectarea undelor gravitaționale, ce vor ajuta la dezvoltarea unor noi metode de investigare a Universului la scară largă. În acest sens, președintele ROSA a precizat și succesul recent al testării tehnologiei de observare a undelor gravitaționale din spațiu în cadrul misiunii LISA Pathfinder.
Numărul proiectelor spațiale a crescut, precum și inițiativele private legate de acest subiect, ceea ce a dus la reducerea costurilor serviciilor de lansare. Dl Piso a punctat de asemenea emergența mega-constelațiilor de sateliți, care au capacitatea de a deveni inovații disruptive pentru mediul economic și industrial.
Dr. Marius-Ioan Piso a adăugat că România prioritizează proiectele ce țin de cercetarea și dezvoltarea spațială. România, stat membru al UE și al ESA, este implicată în activități europene de dezvoltare și cercetare spațială, dar și-a menținut și dezvoltat și propriul Program Național Spațial.
De curând, România a sărbătorit 35 de ani de la primul zbor spațial al unui cosmonaut român, Dumitru-Dorin Prunariu — eveniment care a fost o bună oportunitate pentru a ilustra atât publicului larg cât și factorilor de decizie mediul internațional de colaborare pe care îl oferă activitățile spațiale.
În acest an, România deține pentru a doua oară Președinția Conferinței Europene Interparlamentare Spațiale, ce are ca scop în prezent stabilirea unei declarații comune pentru mai multe state cu privire la spațiu și securitate.
Profesioniști din România sunt implicați în zona tehnică a detectării și mitigării obiectelor din apropierea Pământului (NEO – Near Earth Objects). O politică națională cu privire la meteorologie spațială se află de asemenea în discuție. România participă și la Programul Opțional ESA “Space Situational Awareness”, cu focus pe detectarea deșeurilor spațiale, monitorizarea vremii spațiale și detectarea de NEO. Dr. Piso a menționat progresele realizate în România în construirea coronografului solar pentru misiunea PROBA-3. Cercetătorii și inginerii români sunt de asemenea implicați în fazele inițiale de stabilirea a unei misiunii internaționale ESA – NASA, numită AIM, ce are ca scop evaluarea schimbării orbitei asteroizilor prin impact.
Dr. Marius-Ioan Piso a adus la cunoștință și faptul că în decursul acestui an satelitul românesc ROBUST va fi lansat de pe Stația Spațială Internațională. România este implicată și în dezvoltarea lansatorului Ariane 6. În total, România participă la mai bine de 20 de programe și misiuni spațiale ESA, UE sau internaționale. Peste 60 de proiecte sunt în derulare la nivel național.
În finalul discursului său, Dl Piso a precizat poziția României cu privire la punctele aflate pe agenda de discuții precum: atingerea unei sustenabilități pe termen lung a activităților spațiale, sprijinirea eforturilor privind schimbările climatice și managementul dezastrelor prin participarea României la organizarea summitului șefilor de agenții spațiale din Mexic programat pentru septembrie 2017, susținerea utilizării tehnologiilor spațiale de către Națiunile Unite, salutarea aniversării de 10 ani a UN-SPIDER, o inițiativă sprijinită de România începând cu anul 1999.
Președintele ROSA a menționat că România face uz de datele satelitare pentru dezvoltarea și utilizarea de aplicații spațiale în beneficiul cetățenilor, a monitorizării agriculturii, a telemedicinei, a dezastrelor naturale și a multor altora.
“Sistemele spațiale ne protejează de amenițările din spațiu” a încheiat Dr Piso discursul domniei sale, menționând multiplele beneficii pe care spațiul le aduce omenirii.