Peste 40 de misiuni satelitare vor fi lansate în această toamnă, în același timp, de lansatorul european Vega datorită inovatorului modul „în stil Lego” instalat pe treapta superioară a acestuia. Până acum, cele mai mici clase de sateliți – până la micii CubeSat, construiți din cutii modulare de 10 cm – au fost plasați pe orbită cu ocazia lansării unor sateliți mari. Aceștia trebuiau să profite de capacitatea disponibilă rămasă de la o lansare de sateliți mai mari, ceea ce le limita oportunitățile de lansare.
„Noul serviciu Vega numit SSMS (Small Spacecraft Mission Service) face trecerea la un model de tip ride-share, prin care mai mulți sateliți mici zboară împreună, împărțind costul de lansare prin „bilete la clasa a doua”,” a comentat Giorgio Tumino, care coordonează programele de dezvoltare pentru Vega.
„Dezvoltarea acestui nou serviciu SSMS – capabil să grupeze sateliți diferiți, cu masă de la un kilogram până la 400 de kilograme – vine ca răspuns la necesitățile pieței de misiuni satelitare micro și mici, ce a crescut exponențial în ultimii ani”, a explicat Tumino.
Zborul inaugural pentru demonstrarea conceptului pentru serviciul SSMS al Vega va avea loc în septembrie, cu pasageri diferiți: șapte sateliți mici plus 35 de sateliți CubeSat.
„Începând cu 2020 sunt planificate zboruri SSMS regulate, după intrarea în folosință a lansatorului mai puternic Vega-C. Acesta va oferi o capacitate suplimentară de 700 de kilograme și un volum mai mare în cadrul fuzelajului – la un cost similar cu cel al lansatorului Vega – așa că vom putea să zburăm chiar și cu mai mulți pasageri pentru fiecare lansare SSMS, la un preț semnificativ mai mic per kilogram”, a spus Tumino.
Serviciul SSMS a fost proiectat să fie cât mai adaptat pieței, capabil să se plieze oricărei combinații de clienți, de la un satelit principal mare și însoțitori mai mici, până la sateliți mici multipli, sau zeci de sateliți individuali CubeSat.
Acest zbor inaugural va plasa toți pasagerii săi la aceeași altitudine de 550 de km, pe orbită de sincron solară, aceștia rămânând aliniați cu Soarele pentru condiții optime de observare a Pământului. Dar, pe viitor, Vega ar putea plasa sateliți pe trei orbite separate la fiecare zbor SSMS.
Credit imagine: ESA