În lunile martie și aprilie 2019 s-au înregistrat câteva incendii forestiere în Județul Vâlcea, România. Astfel de evenimente pot fi monitorizate utilizând date provenite de la sateliții de Observarea Pământului, care ne oferă informații importante privind starea zonelor afectate înainte, în timpul și după incendii. Acest fapt ajută autoritățile să evalueze corect situația și să ia decizii informate cu privire la modalitățile de intervenție, precum și să estimeze pagubele produse.
La sfârșitul lunii martie, un incendiu a cuprins peste 25 de hectare de păduri de foioase și pășuni împădurite dintr-o zonă accidentată din Munții Lotrului, situată în apropierea Lacului Brădișor și satului Malaia.
O săptămână mai târziu, alte două focare au izbucnit într-o pădure de stejar din Munții Căpățânii, afectând aproximativ 30 de hectare situate între Călimănești și Brezoi, de-a lungul Oltului și blocând traficul pe DN7/E81.
În ambele cazuri, vântul puternic și pantele abrupte au îngreunat intervenția echipajelor de urgență.
Incendiile forestiere scăpate de sub control pot provoca pagube pe termen lung pentru mediul înconjurător. Pe lângă necesitatea de a ameliora timpul de detecție și răspuns în cazul unor astfel de dezastre, există o nevoie din ce în ce mai mare de a îmbunătăți capacitatea de descriere, evaluare și monitorizare a zonelor afectate.
Datele Copernicus Sentinel-2 pot fi utilizate în mod eficient pentru a identifica și cartografia incendiile și suprafețele arse, precum și pentru a monitoriza procesul de refacere a mediului înconjurător. Actorii care pot beneficia de astfel de produse sunt agențiile de protecție a mediului, unitățile de protecție civilă, organizațiile care gestionează păduri, administrațiile parcurilor naționale, precum și comunitățile locale.
Credit imagine: TERRASIGNA