Misiunea Rosetta, prelungită de ESA până în 2016
23, June 2015

Agenţia Spaţială Europeană (ESA) a confirmat astăzi că misiunea Rosetta va fi prelungită până la sfârşitul lunii septembrie 2016, moment în care, cel mai probabil, nava spaţială va fi asolizat deja pe suprafaţa cometei 67P/Churiumov-Gerasimenko.

Rosetta a fost lansată în 2004 și a ajuns la cometă în august 2014, unde i-a studiat nucleul și mediul în timp ce aceasta se mişca tot mai aproape de Soare de-a lungul orbitei sale de 6.5 ani. După un studiu detaliat, Rosetta şi-a asolizat sonda, Philae, pe suprafața cometei în data de 12 noiembrie. Philae a intrat în hibernare după 57 de ore de operațiuni științifice inițiale, dar, recent, s-a trezit și a luat legătura cu Rosetta din nou.

Misiunea Rosetta a fost finanţată iniţial până la sfârșitul lunii decembrie 2015, dar la şedinţa de astăzi, Comisia ESA pentru Programul științific a dat aprobarea formală de a continua misiunea timp de nouă luni suplimentare. După acel moment, cum cometa se va îndepărta din nou de Soare, nu va exista suficientă putere solară pentru a pune în funcţiune într-un mod eficient instrumentele științifice ale Rosetta.

“Aceasta este o veste fantastică pentru știință”, a declarat Matt Taylor, om de ştiinţă în cadrul proiectului Rosetta. “Vom fi în măsură să monitorizăm declinul activității cometei pe măsură ce ne îndepărtăm de Soare din nou și vom avea ocazia de a zbura mai aproape de cometă pentru a continua colectarea de date unice. Prin compararea detaliată – înainte și după – a datelor, vom obţine o mai bună înțelegere a modului în cometele evoluează în timpul vieţii lor.”

Rosetta a supravegheat pe durata ultimului an intensificarea activităţii cometei 67P/Churiumov-Gerasimenko, care va ajunge cel mai aproape de Soare pe 13 august. Continuarea studiului cometei în anul următor după periheliu va oferi oamenilor de ştiinţă o imagine mai detaliată a modului în care activitatea unei comete creşte şi descreşte de-a lungul orbitei sale.

Pe măsura se activitatea cometei va scădea post-periheliu, ar trebui să fie posibilă deplasarea sondei mult mai aproape de nucleul cometei din nou, pentru a face un studiu detaliat al modificărilor proprietăților cometei pe durată scurtă a “verii” sale. În timpul misiunii extinse, echipa va folosi experiența acumulată în coordonarea Rosetta în mediul dificil al cometei pentru a efectua unele investigaţii noi şi posibil uşor mai riscante, inclusiv zboruri în zona întunecată a cometei pentru a observa plasma, praful, și interacțiunile între gaze în această regiune, precum și pentru a colecta probe de praf eliminate în apropiere de nucleu.

Credit imagine: Nava Rosetta – ESA/ATG medialab; Cometa – ESA/Rosetta/NAVCAM