Mineritul spaţial— identificarea de resurse pe alte corpuri cerești
3, March 2014

În condițiile în care resursele de pe Terra sunt limitate și fiind cunoscut faptul că mare parte a resurselor de aur, cobalt, nichel, platină și alte metale rare provin de la asteroizii care s-au lovit de Pământ imediat după ce scoarța s-a răcit, mineritul spațial este o soluție firească pentru a continua să beneficiem de aplicațiile tehnologice pe care le avem astăzi.

Asterozii și Luna sunt primele ținte identificate de companii private care plănuiesc ca în 10-20 de ani să demareze activități de minerit spațial. Deși dispunem de tehnologia necesară datorită misiunilor științifice dezvoltate de agențiile guvernamentale, o astfel de inițiativă ridică încă probleme financiare. De asemenea, apar dezbateri cu privire la dreptul spațial, măsura în care companiile pot extrage resurse din corpurile cerești pentru ca apoi să le comercializeze și problema conservării acestor corpuri cerești în vederea cercetărilor științifice.

 

Virgiliu Pop, cercetător la Agenția Spațială Română (ROSA) și specialist în drept spațial, prezintă într-un interviu acordat Yahoo News România reglementările în vigoare cu privire la modul în care avem dreptul să exploatăm resurse de pe alte corpuri cerești și cum le putem utiliza.
Articolul integral poate fi cititi aici.