O rachetă Ariane 5 a lansat patru sateliți Galileo, accelerând astfel intrarea în funcțiune a noului sistem de radio navigație prin satelit.
Ariane 5, controlată de Arianespace, s-a desprins de pe Portul Spațial European, din Kourou, Guiana Franceză, la ora 13:06 GMT (14:06 CET, 10:06 timp local), având la bord sateliții Galileo 15-18. Prima pereche a fost lansată la 3 ore, 35 de minute și 44 de secunde după decolare, în timp ce cea de-a doua pereche s-a separat 20 de minute mai târziu.
Sateliții Galileo se află la altitudinea planificată, după o eliberare perfectă dintr-un container creat special pentru a manevra patru sateliți.
În următoarele câteva zile, inginerii vor direcționa sateliții către orbita lor operațională finală și vor începe testările pentru a verifica dacă aceștia se pot alătura constelației de sateliți. Procedura va dura aproximativ șase luni.
Cu această misiune, constelația a ajuns la un număr total de 18 sateliți.
Sateliții care sunt deja pe orbită vor permite Comisiei Europene să inițieze furnizarea primelor servicii la sfârșitul acestui an.
Cei 14 sateliți lansați anterior au fost lansați câte doi în același timp, utilizând racheta Soyuz-Fregat.
“Acum că ne putem baza pe puternica Ariane 5, putem anticipa o dare în folosință mai rapidă pentru Galileo, permițând astfel sistemului să intre în faza de funcționare la capacitate maximă”, a remarcat Paul Verhoef, Director ESA pentru Programul Galileo și Activități legate de Radio Navigație prin Satelit.
Încă două lansări Ariane 5 sunt programate pentru 2017 și 2018, iar sistemul complet, de 24 de sateliți plus rezevele lor ar trebui să fie funcțional în 2020.
“Prin cea de-a 75-a lansare consecutivă de succes, Ariane 5 stabilește un nou record pentru lansatoarele europene și își dovedește încă o dată fiabilitatea”, a spus Daniel Neuenschwander, Directorul ESA pentru Lansatoare.
Despre Galileo
Galileo este sistemul civil al Europei de navigație prin satelit la nivel global. Acesta va permite utilizatorilor din întreaga lume să își cunoască poziția exactă în timp și în spațiu cu o mare precizie și acuratețe. Odată finalizat, sistemul va consta din 24 de sateliți operaționali și infrastructura de la sol pentru oferirea de servicii de poziționare, navigație și timp.
Programul Galileo este finanțat și deținut de UE. Comisia Europeană deține responsabilitatea asupra programului, administrând și monitorizând implementarea activităților programului.
Implementarea Galileo, proiectarea și dezvoltarea noilor generații de sisteme, dar și dezvoltarea tehnologică a infrastructurii intră în responsabilitatea ESA. Etapele de definire, dezvoltare și validare pe orbită sunt realizate de ESA, și co-finanțate de ESA și Comisia Europeană.
Agenția Europeană de Radio Navigație Globală prin Satelit (GSA) va asigura adoptarea și securitatea programului Galileo. Operațiunile și furnizarea de servicii Galileo vor intra în responsabilitatea GSA din 2017.
Credit imagine: ESA–P. Carril