Miercuri, 3 decembrie 2014, Agenţia de Explorare Aerospaţială Japoneză (Japan Aerospace Exploration Agency – JAXA) a lansat cu succes misiunea Hayabusa2 de la centrul spaţial Tanegashima, Japonia. Aceasta este programată să se întâlnească cu un asteroid în 2018, când va ateriza o sondă şi trei mini rovere pe suprafaţa acestuia, iar apoi va aduce probele preluate de acolo pe Pământ.
JAXA colaborează cu NASA (National Aeronautics and Space Administration) pe partea ştiinţifică a misiunii. Ca parte a colaborării, NASA va primi o parte din datele furnizate de Hayabusa2, oferind în schimb acces la reţeaua NASA de telecomunicaţii ştiinţifice DSN (Deep Space Network) şi sprijin în navigaţie pentru misiune.
Hayabusa2 se bazează pe lecţiile învăţate în cadrul misiunii iniţiale Hayabusa a JAXA, care a colectat date de la un asteroid mic numit Itokawa şi a revenit pe Pământ în iunie 2010. Obiectivul Hayabusa2 este un asteroid de 750 de metri numit 1999 JU3. Acesta este un asteroid de tip C, despre care se consideră că ar conţine mai multe materiale organice decât alţi asteroizi.
Oamenii de ştiinţă speră că prin studierea datelor de pe aceşti asteroizi să înţeleagă mai bine modul în care a evoluat Sistemul Solar şi să răspundă la întrebări cu privire la originile vieţii pe Pământ. În acelaşi timp, astfel de misiuni oferă informaţii cruciale pentru dezvoltarea metodelor globale de apărare împotriva obiectelor ameninţătoare aflate în apropierea Pământului (Near Earth Objects).
Mai multe detalii sunt disponibile aici.
Credit imagine: Akihiro Ikeshita / JAXA