La începutul anului 2020, datele provenite de la sateliți arătau o scădere a poluării aerului, care coincidea cu măsurile de carantinare de la nivel național ce au fost luate pentru a opri răspândirea COVID-19. Un an mai târziu, pe măsură ce restricțiile s-au mai diminuat în unele țări și se reia activitatea normală, nivelurile de dioxid de azot revin la cele de dinaintea COVID.
Pe 23 ianuarie 2020, lumea a asistat la prima decizie de carantinare intrată în vigoare în Wuhan, China, ca un efort pentru a opri răspândirea bolii. S-a creat astfel un precedent pentru măsuri similare în alte orașe din țară, oprind activitățile zilnice, inclusiv sectorul industrial și traficul. Fabricile și alte industrii au fost închise, și oamenii au fost izolați în casele lor. În următoare săptămâni și luni, măsuri similare au fost adoptate la nivel mondial.
Rezultatul a fost reducerea semnificativă a poluanților atmosferici din China, fapt detectat de către sateliți. Aceasta a inclus emisii reduse de dioxid de azot- un gaz care poluează aerul în principal ca urmare a traficului și a arderii combustibililor fosili în procesele industriale.
Acum, la mai bine de un an, pe măsură ce restricțiile s-au relaxat, nivelul mediu al poluanților atmosferici a revenit și se află din nou în creștere. Hărțile din imagine arată concentrațiile medii lunare de dioxid de azot, derivate din datele satelitului Copernicus Sentinel- 5P, în zonele centrale și estice ale Chinei în februarie 2019, februarie 2020 și februarie 2021. Harta arată fluctuațiile de nivel în aceste trei perioade, iar culoarea roșu închis indică concentrațiile mari de dioxid de azot.
Mai multe detalii găsiți aici.
Credit imagine: conține date modificate Copernicus Sentinel (2019-21), procesate de ESA, CC BY-SA 3.0 IGO