Finala Competiţiei Naţionale de CanSat, 3-4 aprilie, Timişoara
1, April 2015

ESERO România (Biroul European de Resurse pentru Educaţie Spaţială) organizează la Timişoara în perioada 3-4 aprilie finala primei Competiţii Naţionale de CanSat dedicată elevilor de peste 14 ani. CanSat-urile celor opt echipe finaliste vor fi lansate la înălţimea de 1 km pentru a coborî apoi cu paraşuta la sol. Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica direct în finala Competiției Europene de CanSat, care va fi organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.

Provocarea pentru elevi constă în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit – cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile – într-un CanSat, o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare.

Cele opt echipe finaliste au fost selectate de ESERO România în colaborare cu Departamentul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) pe baza calităţii propunerii, din rândul a 21 de echipe româneşti înscrise în prima etapă a competiţiei. Acestea sunt:

  • Echipa Nexus Suceava de la Colegiul Naţional Petru Rareş şi Colegiul Naţional Ştefan cel Mare – Suceava, coordonată de către dnul. profesor Şutac Victor
  • Echipa TOMIS de la Colegiul Naţional Mircea cel Bătrân – Constanța, coordonată de către dnul. profesor Băraru Ion
  • Echipa Rocket Engineers de la Colegiul Naţional Ienăchiță Văcărescu din Târgovişte, coordonată de către domnul profesor State Gabriel
  • Echipa Astrobotica Spirit 001 de la Astrobotic Club şi Colegiul Naţional Carol I din Craiova, echipă coordonată de către dnul. profesor Georgescu Octavian
  • Echipa LGM SAT ONE de la Liceul Teoretic Grigore Moisil din Timişoara, echipă coordonată de către doamna profesoară Cucu Dorina
  • Echipa Pegas de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu şi Liceul Teoretic Lucian Blaga din Cluj-Napoca, echipă coordonată de către domnii profesori Gavril Tecar şi Bâlc Vasile
  • Echipa SzMK CanSat de la Liceul Teoretic Székely Mikó din Sfântu Gheorghe, echipă coordonată de către doamna profesoară Pető Mária
  • Echipa INGENIUM de la Colegiul Naţional de Informatică Tudor Vianu din Bucureşti, echipă coordonată de către doamna profesoară Ioana Stoica.

Lansarea CanSat-urilor va avea loc la Aeroportul Utilitar Timişoara (Aerodromul Cioca) de la înălţimea de 1 000 de metri dintr-un motodeltaplan în cursul dimineţii de vineri (orele 1000-1200) sau, în cazul în care condiţiile meteo nu vor fi favorabile în acea zi, în cursul zilei următoare (sâmbătă, orele 1000-1200).

Misiunea principală este aceeași pentru toate echipele participante: de a construi un CanSat capabil să măsoare temperatura și presiunea aerului pe măsură ce cade înapoi pe Pământ după lansare. Datele trebuie să fie transmise de către CanSat cel puțin o dată pe secundă, astfel încât echipa să le poată analiza și afișa pe un grafic.

Misiunea secundară a fost aleasă de către fiecare echipă participantă în funcție de preferinţe. De exemplu, aceasta poate consta în măsurarea unor parametri mai avansaţi, cum ar fi accelerarea, localizarea GPS sau nivelul de radiații din jur, sau aterizarea folosind un mecanism de control, pentru a ateriza cât mai aproape posibil de o țintă.

Echipa câștigătoare a competiției naționale se va califica în finala Competiției Europene de CanSat, care va fi organizată de către Agenția Spațială Europeană (ESA) lângă Lisabona, Portugalia, în perioada 25-28 iunie 2015.

Competiţia Națională de CanSat este organizată anul acesta pentru prima dată în România de către ESERO România — un proiect al Agenţiei Spaţiale Române (ROSA) şi ESA — şi este sprijinită de către Consiliul Judeţean Timiş, Aeroportul Utilitar Timişoara, Clubul Sportiv “ASALT” Timişoara, Universitatea de Vest din Timişoara, Universitatea Politehnică Timişoara, Colegiul Naţional C.D. Loga – Timişoara, Colegiul Naţional Bănăţean – Timişoara şi Inspectoratul Şcolar Judeţean Timiş.

Mai multe detalii sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România şi pe site-ul www.cansat.eu.

ESERO este un proiect iniţiat de către ESA cu scopul de a folosi fascinaţia pe care o prezintă domeniul spaţial pentru a încuraja predarea şi învăţarea de materii STEM (Science, Technology, Engineering, Mathematics) în şcolile europene primare şi secundare. Prin acest centru, Agenţia Spaţială Română (ROSA) și Agenţia Spaţială Europeană (ESA) doresc să răspundă nevoilor educaționale specifice din România, astfel încât tinerele generații să fie încurajate către o carieră din domeniile STEM.