Agenția Spațială Română (ROSA) vă invită să parcurgeți o serie de prezentări ale femeilor care lucrează în domeniul securității spațiale (SSA): Diana Beșliu-Ionescu, Mirela-Mădălina Bivolaru, Ulpia-Elena Botezatu, Ana-Maria Neculăescu, Maria-Alexandra Niță, Violeta-Domnica Poenaru, Irina-Beatrice Ștefănescu și Mirela-Mădălina Trelia.
Diana Beșliu-Ionescu
Sunt cercetător la Institutul Astronomic al Academiei Române, în cadrul departamentului Dinamica atmosferei solare și a heliosferei.
Doctoratul l-am făcut la Universitatea Monash, Australia, coordonată de o altă femeie de știință din România, dr. Alina Donea. Lucrarea de doctorat a fost legată de cutremurele solare, analizând mai specific emisia seismică solară utilizând helioseismologia și analiza cu lungimi de undă multiple.
Mai târziu, cercetările mele s-au extins spre înțelegerea modului în care evenimentele eruptive solare ne influențează magnetosfera, și astfel acum expertiza mea s-a îndreptat către vremea spațială.
Echipa mea de la Institutul de Geodinamică al Academiei Române a contribuit la una dintre viitoarele misiuni ESA – Proba 3, prin oferirea cataloagelor pentru imaginile ASPIICS și pentru ejecțiile coronale de masă care vor fi detectate pe parcursul perioadei de observare. Am participat în calitate de membru al echipei sau coordonator de proiect la mai multe proiecte naționale și internaționale de fizică solară și heliosferică și vreme spațială.
Mirela-Mădălina Bivolaru
Sunt asistent de cercetare științifică în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA), cu expertiză în Securitate Spațială (SSA). În funcția mea actuală am câștigat experiență implicându-mă în proiecte naționale și internaționale în domeniul SSA, cum ar fi SAFESPACE și EUSST. Am absolvit Facultatea de Inginerie Aerospațială, Universitatea Politehnica din București în 2016, iar acum sunt doctorand la Facultatea de Inginerie Aerospațială.
Ulpia-Elena Botezatu
În prezent sunt analist în cadrul Agenției Spațiale Române (ROSA). Interesele mele de cercetare gravitează în jurul intersecțiilor dintre orașe, infrastructuri și securitate, cu accent pe tehnologiile și serviciile spațiale și impactul perturbator al acestora asupra așezărilor urbane. Ca parte a muncii mele la ROSA, mă ocup de protecția infrastructurilor critice din sistemele urbane. De asemenea, fac parte din Secretariatul Național al Grupului Interinstituțional pentru Cercetarea Securității. Mai mult, sunt ofițer de legătură pentru o serie de instituții academice, cum ar fi Academia Internațională de Astronautică. Sunt delegat atât pentru securitate, cât și pentru comitetele de conducere ale Consorțiului Uniunii Europene de supraveghere și urmărire spațială, precum și pentru diferite agenții ale Comisiei Europene, Agenției Spațiale Europene și Organizației Internaționale de Standardizare pe teme SSA / SST / STM. Sunt, de asemenea, implicată în NATO Science and Technology (STO) privind operațiunile spațiale NATO.
Ana-Maria Neculăescu
În prezent sunt manager al programelor spațiale în cadrul Institutului Național de Cercetare- Dezvoltare Aerospațială „Elie Carafoli” (INCAS). În plus, sunt delegat INCAS în grupul consultativ tehnic (Technical Advisory Board — TAB) al Asociației Centrelor Europene de Cercetare Spațială (ESRE). Sunt inginer aerospațial cu diplomă de master în structuri spațiale și sisteme spațiale integrate și urmez un doctorat în domeniul dinamicii zborului spațial. Istoricul meu profesional este legat de mai multe subiecte legate de spațiu, cum ar fi optimizarea multidisciplinară a vehiculelor de lansare, dinamica zborului spațial, algoritmi de control pentru vehiculele cu decolare și aterizare verticale și gestionarea proiectelor spațiale.
Maria-Alexandra Niță
Am petrecut ani de zile în învățământul superior din Marea Britanie, absolvind studii de licență, un master integrat în Inginerie Aerospațială cu Management (2017), și un alt program de master în Ingineria Sistemelor Spațiale (2019). În timpul studiilor mele, am colaborat în medii de lucru internaționale și am călătorit în Columbia, Belgia, SUA și Germania pentru activități din domeniul spațial. În prezent lucrez ca inginer SST în GMV România, unde sunt manager de operațiuni pentru servicii de prelucrare a datelor în cadrul Centrului Național Operațional SST (COSST); anterior, am lucrat la un proiect legat de evitarea autonomă a coliziunilor. Lucrul în domeniul securității spațiale (SSA) este punctul culminant firesc al carierei mele de până acum, întrucât studiile mele m-au făcut să realizez importanța menținerii unui spațiu sigur și accesibil, pentru prezent și viitor. Pentru aceasta, securitatea spațială și programul de monitorizare spațială (STT) sunt esențiale, precum și dezvoltarea cooperărilor internaționale, sensibilitatea culturală, progresul tehnologic responsabil și educația.
Violeta-Domnica Poenaru
Am absolvit Universitatea din București, Facultatea de Fizică, Departamentul de Fizică Tehnologică cu Master în Științe, cu teza cu titlul „Holografie și aplicațiile sale” în 1998.
Din 2012 am titlul de doctor în Agronomie cu teza „Utilizarea imaginilor multi-temporale prin satelit pentru alunecări de teren și monitorizarea subsidenței în zonele de exploatare a sării de la Ocnele Mari, ținând cont de efectele vegetației”. Din 1998 lucrez la Agenția Spațială Română ca inginer de cercetare. Domeniul meu de cercetare include radarul cu apertură sintetică pentru monitorizarea dezastrelor, aplicații GIS și nu în ultimul rând securitatea și monitorizarea spațială. Am fost implicată în multe proiecte naționale și internaționale de Observarea Pământului. Domeniul securității spațiale, în special supravegherea și urmărirea obiectelor din apropierea Pământului și spațiului m-au fascinat și m-au determinat să-mi extind activitățile de cercetare în acest domeniu. Din 2018 sunt delegat în Comitetul Tehnic (TEC) și sunt Project Management Officer (PMO) în proiectele EUSST în numele Agenției Spațiale Române.
Irina-Beatrice Ștefănescu
Am absolvit în calitate de inginer aerospațial în 2002 cu specializare în Avionică și un an mai târziu am obținut titlul de master. Apoi, anul 2018 a însemnat finalizarea tezei mele de doctorat care avea legătură cu sistemele automate de control al zborului în elicoptere. La începutul anului 2013 am devenit deținătoarea unei licențe profesionale de pilot de elicopter (CPL (H)). Am devenit parte a echipei ROSA de la sfârșitul anului 2002 și am fost implicată în mai multe proiecte legate de GNSS, navigație aeriană și primul CubeSat românesc. În ultimii ani, am predat la Universitatea Politehnica București. Principalele mele interese sunt aeronavele, navigația și sistemele automate de control al zborului.
Mirela-Mădălina Trelia
Am absolvit studiile de licență în 2016 și masteratul în 2018, ambele la Universitatea Tehnică de Construcții Civile București, Facultatea de Geodezie. După absolvire, am lucrat în sectorul privat timp de doi ani, unde am fost implicată în activități precum înregistrarea sistematică a proprietăților, prelucrarea datelor LiDAR și fotogrammetrice, măsurători GNSS, crearea hărților digitale și modelarea terenului / suprafeței Pământului. Din ianuarie 2019 lucrez pentru Agenția Spațială Română, unde fac parte din echipa Securitatea Spațială (SSA) și Monitorizare Spațială (SST). În prezent lucrez în proiectul EUSST (EU Space Surveillance and Tracking), proiectul Spațial Român de Securitate Spațială (SAFESPACE) și colaborez cu Institutul Astronomic al Academiei Române pentru observații astronomice ale obiectelor spațiale (asteroizi, comete, sateliți și resturi spațiale) , prelucrarea imaginilor CCD, măsurătorile poziționale și calculul efemeridelor.