Datele furnizate deschis și gratuit de sateliții Sentinel-2 din programul european Copernicus au fost folosite pentru a crea o hartă globală și aproape fără nori, ce poate fi accesată aici. Harta combină peste 80 de trilioane de pixeli colectați în condiții meteo diferite, în perioada mai 2016 – aprilie 2017.
Sentinel-2 face parte din programul european Coprnicus, rezultatul colaborării dintre Agenția Spațială Europeană (ESA), Comisia Europeană, industrie, furnizori de servicii și utilizatori finali.
Misiunea Sentinel-2 este formată dintr-o constelație de doi sateliți identici, plasați pe aceeași orbită: Sentinel-2A, lansat pe data de 23 iunie 2015 și Sentinel-2B lansat pe data de 7 martie 2017. Sentinel-2 poate fi folosit pentru monitorizarea evoluției florei, cât și pentru cartografierea schimbărilor la nivelul pământului și al pădurilor. De asemenea, furnizează informații despre poluarea lacurilor și apelor de coastă. Imaginile ce surprind dezastre naturale precum inundații, erupții vulcanice și alunecări de pământ contribuie la sprijinirea eforturilor de ajutor umanitar.
În calitate de Stat Membru ESA și țară a Uniunii Europene, România contribuie la și beneficiază de programul Copernicus. Agenția Spațială Română (ROSA) organizează frecvent activități în România menite să stimuleze participarea la domeniul Observării Pământului.
Următoarea astfel de inițiativă de amploare va avea loc între 26 – 27 octombrie 2017 când ROSA, împreună cu Agenția Spațială Europeană (ESA) și cu sprijinul Comisiei Europene vor organiza conferința ”Programe și aplicații spațiale în Uniunea Europeană: Impactul asupra societății est-europene”. Organizată încă din anul 2012, conferința Copernicus, extinsă anul acesta să includă și alte programe europene, a devenit un eveniment anual de referință pentru comunitatea din domeniul Observării Pământului din Europa de Est. Evenimentul are ca scop informarea utilizatorilor și furnizorilor de servicii din această parte a lumii despre beneficiile și oportunitățile de business create și, în același timp, promovarea unui demers sustenabil al Observării Pământului în România și regiune. Mai multe detalii despre conferință pot fi accesate aici.
Agenția Spațială Română (ROSA) este, de asemenea, membru fondator al Academiei Copernicus, o inițiativă a Comisiei Europene ce face parte din activitățile de adoptare a programului Copernicus de către utilizatori.
Credit imagine: EOX IT Services GmbH, ESA (conține date Sentinel Copernicus modificate, din perioada 2016-2017)