Odată cu pregătirile pentru noile sisteme de lansare de ultimă generație Vega-C și Ariane 6, alături de sistemul de transport orbital reutilizabil Space Rider, Agenția Spațială Europeană (ESA) lucrează la definirea viitorului capacităților europene de transport spațial pentru deceniul viitor și mai departe.
ESA, împreună cu partenerii, elaborează o viziune a viitorului transportului spațial al Europei. Obiectivul acestei viziuni este de a identifica activitățile necesare pentru ca Europa să devină un competitor la nivel global prin potențialul său tehnologic, și un mediu industrial care să încurajeze inovarea și să conducă la reducerea costurilor.
Identificarea tehnologiilor critice este o caracteristică esențială a acestei abordări.
Din vara anului 2021 se lucrează la identificarea caracteristicilor unei viitoare infrastructuri europene de transport spațial. Următoarea etapă va consta în definirea unei foi de parcurs tehnologice care să permită ESA, agențiilor și instituțiilor spațiale naționale europene și companiilor spațiale, atât cele consacrate, cât și cele nou înființate, să facă față concurenței tehnice și comerciale intense venite din partea SUA, Chinei, Rusiei și Indiei.
Peste 100 de reprezentanți ai sectorului spațial european se pregătesc să se reunească pe 28 iunie la Palermo, în Sicilia, pentru o serie de mese rotunde.
În urma Summitului Spațial ce a avut loc la Toulouse în februarie 2022, un alt obiectiv este acela de a expune pașii pe care ESA îi întreprinde pentru a pregăti o decizie privind explorarea umană, inclusiv transportul european spațial pentru echipaje umane, acestea putând să suplimenteze Viziunea 2030+. La Palermo, discuțiile se vor concentra asupra problemei „concurență versus cooperare” între actorii instituționali și cei din sectorul privat, din mai multe țări europene.
Este posibil ca ESA, partenerii săi naționali și alte instituții europene care se bazează pe serviciile spațiale să trebuiască, de asemenea, să își redefinească rolurile. Trecerea de la rolul de lider de proiect – rolul tradițional al unei agenții spațiale – la cel de facilitator de proiecte înseamnă să învețe să colaboreze cu actorii din sectorul privat și cu obiectivele acestora, mai degrabă decât să îi angajeze pentru a îndeplini o misiune specifică.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: ESA