Schimbările climatice sunt, probabil, cea mai mare provocare de mediu cu care se confruntă azi populația globală. Pentru abordarea acestei probleme majore, factorii de decizie nu numai că au nevoie de informații exacte despre modul în care lumea noastră se schimbă acum, ci și de predicții cu privire la ce se poate întâmpla în viitor.
Cunoașterea solidă a modului în care Pământul se comportă ca un sistem unitar este fundamental pentru toate acestea – iar piesele acestui puzzle complex provin în mare parte de la sateliții care orbitează planeta noastră. Pentru a se asigura că datele de la sateliții de Observare a Pământului sunt folosite în scop științific și că, în cele din urmă, aduc cel mai mare beneficiu omenirii, ESA și NASA au format un parteneriat strategic pentru pentru științe ale Pământului și schimbările climatice.
Parteneriatul a fost oficializat la 13 iulie, când directorul general al ESA, Josef Aschbacher, și administratorul NASA, Bill Nelson, au semnat o declarație de intenție. Acesta își propune să deschidă calea către un răspuns global la schimbările climatice, prin unirea eforturilor de observarea Pământului, cercetare și aplicații.
Nu este prima data când ESA și NASA își unesc forțele. De exemplu, echipe de la ESA și NASA au lucrat împreună la campanii pe teren în Arctic pentru a-și valida misiunile CryoSat și ICESat. De asemenea, colaborează și cu alți parteneri pentru misiunea recent lansată Copernicus Sentinel-6, care este o nouă misiune de extindere pe termen lung a înregistrărilor creșterii nivelului mării.
„Schimbările climatice sunt o provocare globală care necesită acțiuni acum”, a declarat Bill Nelson.
Prin intermediul acestui parteneriat strategic, ESA și NASA vor explora și dezvolta noi modalități de a lucra împreună mai eficient și mai rapid.
Mai multe detalii aici.
Credit imagine: Conține date modificate Copernicus Sentinel (2019–20), procesate de ESA și NASA