Agenția Spațială Europeană (ESA) pregătește, pentru 2023, o demonstrație de zbor pentru un prototip de primă treaptă reutilizabilă, numit Themis.
Programul Themis va oferi informații importante despre valoarea economică pe care o poate aduce reutilizarea în Europa și va testa tehnologii ce ar putea fi utilizate în viitoarele lansări de vehicule europene.
Misiunea Themis a fost creată în urma deciziilor luate la Space19+ cu privire la progresele tehnologice în domeniul reutilizării rachetelor în Europa și o abordare a dezvoltării mai agilă și orientată spre costuri.
În decembrie 2020, ESA a semnat un contract în valoare de 33 milioane de EUR cu principalul contractor al Grupului Ariane din Franța, pentru faza inițială a Themis. Aceasta presupune pregătirea tehnologiilor de zbor, a bancului de testare și a demonstrațiilor de tragere statică de la Vernon, Franța. De asemenea, include și pregătirea segmentului de sol la Centrul Spațial Esrange din Kiruna, Suedia, pentru primele teste „de trecere” și orice modificări asociate vehiculului de zbor.
Programul are drept scop finalizarea testelor încă de la începutul ciclului de dezvoltare. Astfel, vor fi atinse o serie de repere tehnologice, care vor accelera dezvoltarea și vor ghida construcția completă.
Grupul Ariane și colaboratorii săi din Belgia, Elveția, Franța și Suedia contribuie prin cunoștințe tehnice esențiale dobândite prin dezvoltarea noii generații de motoare din Europa — Prometheus — folosite pentru Themis.
Themis are o înălțime de 30 m și un diametru de 3,5 m. Acest prototip de vehicul cu o singură treaptă conține 130 tone de oxigen lichid/ metan, ce pot alimenta trei motoare Prometheus aliniate.
Testele de zbor suborbital sunt programate începând cu anul 2023 la Portul Spațial European din Kourou, Guyana Franceză.
Sunt luate în considerare două zone de aterizare: „zona Diamant”, utilizată pentru demonstrații experimentale, sau complexul de lansare Ariane 5, care va deveni disponibil după tranziția de la Ariane 5 la următoarea generație, Ariane 6.
Pentru mai multe informații vă rugăm să accesați acest link.
Credit imagine: ArianeGroup