Agenția Spațială Română (ROSA) invită echipe de elevi români cu vârste până în 16 ani să participe la prima competiție europeană Astro Pi, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA). Provocarea constă în a realiza experimente pe Stația Spațială Internațională (ISS). Astronautul ESA, Thomas Pesquet, a lansat de curând competiția Astro Pi, urmând ca atunci când va ajunge la bordul ISS în cadrul misiunii Proxima, să asiste la desfășurarea competiției de pe orbită.
Ce este Astro Pi?
Astro Pi este un computer de dimensiuni mici, dezvoltat de Raspberry Pi Foundation, în colaborare cu Agenția Spațială a Regatului Unit și cu ESA. În acest moment, există două computere Astro Pi calificate pentru zbor spațial, denumite Ed și Izzy, ce sunt echipate cu un set de senzori prin intermediul cărora se pot desfășura diverse experimente științifice. Senzorii, denumiți Sense HAT, pot depista mișcarea și radiațiile și pot măsura temperatura, umiditatea, presiunea. Vă invităm să descoperiți mai multe despre senzorii săi aici, dar și să testați acest simulator.
Participați la competiția Astro Pi
Elevii cu vârsta de până în 16 ani sunt invitați să se înscrie la concurs, prin scrierea unui cod pentru senzorii lui Ed. Ulterior, computerul va desfășura experimentul la bordul ISS.
Termenul limită de primire a aplicațiilor elevilor este 13 noiembrie 2016.
Competiția Astro Pi este împărțită în trei etape și, pentru a ajunge în etapele a 2-a și a 3-a, persoanele înscrise trebuie să treacă de prima etapă.
Etapa I – faza de încălzire
În prima etapă, ESA se așteaptă ca echipele participante să își facă o imagine clară asupra funcțiilor integrate ale Astro Pi și deci, asupra experimentelor care pot fi derulate prin intermediul computerului.
Etapa presupune ca grupele de elevi să vină cu o idee de experiment care poate fi pusă în practică, incluzând și senzorii Astro Pi. Elevii sunt rugați să completeze un formular, în care își vor descrie ideea, fără a introduce partea de codare.
Experimentul poate avea legătură cu orice aspect al vieții de pe ISS. Puteți accesa acest link pentru mai multe idei cu privire la utilizarea lui Astro Pi.
Echipele trebuie coordonate de un profesor, iar acesta vă poate oferi mai multe detalii și idei, disponibile aici.
ESA încurajează ideile cât mai bogate, creative și orginale, ce le va oferi echipelor mai multe șanse de a ajunge în faza următoare a concursului. Cei care vor fi selectați pentru etapa a 2-a, vor primi la școala de care aparțin un kit Astro Pi.
Termenul limită de înscriere la prima etapă a concursului este 13 noimebrie, urmând ca cei selectați să primească un răspuns cu privire la acceptarea în etapa următoarea pe data de 25 noiembrie.
Etapa a II-a – scrierea codului și acceptarea misiunii oferite de ESA
Cea de-a doua etapă va avea loc în perioada 25 noiembrie 2016 – 28 februarie 2017, când Thomas Pesquet va desemna misiuni specifice echipelor selectate.
Obiectivele etapei vor fi:
– Definirea etapelor experimentului științific;
– Scrierea codului pentru Astro Pi, prin utilizarea limbajului de programare “Python”.
Chiar dacă cei care vor participa la concurs nu stăpânesc prea bine limbajul de programare, ESA le va pune la dispoziție materiale despre scrierea unui cod.
Informațiile vor fi disponibile nu mai târziu de 21 noiembrie 2016.
Etapa a III-a – selectarea celor mai bune coduri și desfășuarea experimentelor
Cea de-a treia etapă a concursului, care va avea loc în perioada 1 martie 2017 – 15 mai 2017, va consta în selectarea celor mai bune programe. Această selecție se va face la nivel național, urmând ca aceste programe să fie trimise pe ISS pentru desfășurarea experimentului. Rezultatele experimentelor vor fi prezentate pe 15 mai de către astronautul ESA, Thomas Pesquet.
Cine poate participa?
Sunt eligibili elevii cu vârste de până în 16 ani, organizați în echipe coordonate de minimum un profesor. Elevii trebuie să fie cetățeni ai Statelor Membre ESA. România este Stat Membru ESA.
Echipele din România sunt rugate să completeze acest formular, în care vor oferi informații cu privire la profesor, școala la care învață și componența echipei. Aceștia sunt rugați să completeze și un formular în limba engleză în care vor descrie experimentul propus.
Cei care doresc informații suplimentare pot scrie un e-mail cu subiectul European Astro Pi Challenge la adresa teachers @ esa.int.
Credit imagine: Raspberry Pi Foundation