Agenția Spațială Europeană (ESA) se pregătește pentru următorul său Consiliu la nivel ministerial, care va avea loc pe 27 – 28 noiembrie 2019, la Sevilla, sub numele de ”Space19+”. Ca parte din acțiunile de pregătire, ESA a publicat un blog care detaliază principalele teme ce vor fi abordate la Consiliu, precum și un chestionar pe tema Voyage 2050, programul spațial ESA pentru perioada 2035 – 2050.
Blogul Space19+ Drumul spre Consiliul ESA la nivel Ministerial prezintă cele patru teme principale care vor fi dezbătute la Consiliu: Știință și Explorare, Siguranță și Securitate Spațială, Aplicații și Activități de facilitare și suport. Împreună acestea conțin 14 sub-teme precum: Climă Spațială, Deșeuri Spațiale, Observarea Pământului, Viitorul Telecomunicațiilor, Viitorul Navigării, Acces la spațiu, Operațiuni, Tehnologie sau Activități de Bază. Fiecare sub-temă este prezentată pe larg, iar informațiile sunt disponibile în limba română.
Totodată, ESA invită publicul larg să își exprime opinia, prin intermediul unui chestionar, față de programul spațial pentru perioada 2035 – 2050, Voyage 2050. Participanții la chestionar vor avea posibilitatea de a fi incluși într-o tragere la sorți în vederea câștigării unui voucher cadou în valoare de 100 de euro. Chestionarul este adresat în principal cetățenilor din Statele Membre ESA, printre care și România, dar nicio naționalitate nu este exclusă. Participanții trebuie să aibă vârsta minimă de 16 ani.
Consiliile ministeriale ale ESA reunesc Statele Membre ale ESA și observatorii la fiecare doi sau trei ani pentru a decide cu privire la noile propuneri și finanțări pentru următorii ani de activitate ai ESA. Următorul, denumit „Space19+”, va avea loc în noiembrie 2019. Miniștrii europeni responsabili cu activitățile spațiale se vor reuni în Sevilla, Spania, pentru a decide cu privire la viziunea ESA pentru viitorul Europei în spațiu.
Space19+ va fi o oportunitate de a direcționa ambițiile Europei „de generație următoare” în spațiu și de a aborda provocările cu care se confruntă nu numai sectorul spațial european, ci și societatea europeană în ansamblu.
Această propunere include planul Directorului General pentru programe spațiale care urmează să fie realizate de Agenție după 2019 și acoperă toate aspectele activităților spațiale: știința și explorarea, aplicațiile, accesul la spațiu, operațiunile, cercetarea și dezvoltarea. De asemenea, pune ESA într-o poziție de lider mondial în domeniul emergent al siguranței și securității spațiale.
Credit imagine: ESA