Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA), Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso, conduce Delegația României la cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), eveniment care se desfășoară la Viena, în Austria, în perioada 12 – 21 iunie 2019.
Prezentând declarația din partea Delegației României, Dr. Piso a reamintit faptul că România sprijină în mod activ agenda Spațiu2030 și cei patru piloni ai acesteia, respectiv economie spațială, societate în era spațială, accesabilitate spațială și diplomație spațială, și recunoaște rolul Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale în implementarea acestei agende.
În primul semestru al anului 2019, România deține Președinția Consiliului Uniunii Europene, astfel că Dl Piso a prezentat câteva dintre reușitele țării noastre în acest context. Spațiul este un punct important pe agenda Președinției Consiliului. Uniunea Europeană a dezvoltat un program spațial ambițios și o strategie, alături de suportul necesar pentru perioada 2021 – 2027. Regulile pentru implementarea acestui program — care are drept componente principale sistemele de navigație (Galileo și EGNOS), Observarea Pământului (Copernicus), Securitate Spațială și comunicații spațiale sigure (GOVSATCOM) — au fost negociate cu succes de Președinția română.
Președinția României la Consiliul UE a condus și finalizat, împreună cu Președinția spaniolă a Consiliului Spațiu, reactivarea Consiliului de Spațiu Comun UE – ESA, care s-a întrunit ultima oară în 2011. Miniștrii UE și ESA s-au întâlnit pe 28 mai 2019 și, sub tema “Spațiu ca facilitator”, au discutat Politica Spațială Europeană, întărind rolul Europei în calitate de actor global în domeniul spațiului și subliniind faptul că inovarea și cercetarea sunt motorul creșterii competitivității Uniunii Europene.
Dr. Piso a reamintit strategia spațială națională, construită în jurul conceptului 3S: Știință și Tehnologie (incluzând explorarea), Servicii (incluzând lansatoarele) și Securitate.
De asemenea, Președintele ROSA a prezentat câteva dintre activitățile desfășurate de România de la ultima sesiune a Comitetului și care au venit în sprijinul agendei COPUOS:
- Conferința „Copernicus and Space Applications”, ediția 2018, organizată la București, în perioada 11 – 12 octombrie 2018, cu focus pe utilizatorii și furnizorii de servicii de date spațiale.
- În perioada 4 – 5 iunie 2019, a fost organizată la București conferința „Spațiul pentru o Societate Sigură și Dezvoltare Durabilă”, în colaborare cu ESA și UE.
- „Conferința Internațională referitoare la Soluții Spațiale pentru Agricultură Durabilă și Agricultură de Precizie”
- În perioada 2 – 3 august 2018, Academia Internațională de Astronautică (IAA) în colaborare cu Agenția Spațială Română au organizat cea de-a 7-a ediţie a Conferinţei dedicate Sistemelor Spaţiale ca Infrastructuri Critice la Mamaia.
Progresul înregistrat în aceste domenii și dezvoltarea de capabilități în România au condus la înființarea Centrului ROSA pentru Securitate și Infrastructuri Spațiale Critice, care oferă sprijin biroului regional SPIDER din București.
În încheierea discursului său, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a prezentat poziția Delegației României cu privire la punctele de pe agenda. A fost prezentat sprijinul României pentru inițiativa Elveției de a organiza discuții pe tema durabilității pe termen lung a activităților spațiale și pentru includerea punctului 14 Explorare Spațială și Inovare pe agendă. Delegația României a promovat extinderea acestui punct în zona de știință și tehnologie spațială, prezentând două aspecte care ar putea fi de interes pentru Comitet. În prezent, cercetarea realizată la sol depinde din ce în ce mai mult de datele științifice produse de instrumentele spațiale, atât pentru validare, cât și pentru dezvoltarea de noi teorii. Al doilea aspect se referă la posibilitatea utilizării infrastructurilor spațiale operaționale pentru a produce date științifice. Spre exemplu, GNSS ar putea oferi date pentru fizica atmosferei, în timp ce telescoapele SST ar putea sprijini experimente de comunicații optice sau cuantice.
Delegația României sprijină dezvoltarea Agendei 2030 în sistemul Națiunilor Unite și consideră dezvoltarea Agendei Spațiu2030 drept o necesitate deoarece spațiul aduce o contribuție majoră la îndeplinirea Obiectivelor de Dezvoltare Durabilă. Rolul Comitetului ar trebui să fie aliniat cu dezvoltările spațiale la nivel global în toate privințele, inclusiv securitate. În mod deosebit, resursele Biroului pentru Afaceri Spațiale ar trebui adaptate la activitățile spațiale care se dezvoltă în prezent în ritm rapid, la nevoile de reglementare, dar și de coordonare globală.
Mai multe detalii despre cea de-a 62-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (COPUOS) sunt disponibile aici.
Credit imagine: ROSA