Biroul de Educație al Agenției Spațiale Europene (ESA) este în căutarea a 22 de studenți la inginerie, interesați de telecomunicațiile spațiale, pentru a participa la cursul “Ladybird Guide to Spacecraft Communications”. Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții români să aplice la cursul ce va fi susținut în perioada 14-17 februarie 2017, la Centrul de Educație și Pregătire al Academiei ESA din Redu, Belgia.
Centrul Redu din Belgia reprezintă mediul ideal în care studenții pot învăța despre acest subiect, deoarece acest loc face parte din rețeaua ESTRACK, un sistem global de stații la sol care pun în legătură sateliții de pe orbită și Centrul European de Operațiuni Spațiale (ESOC) din Darmstad, Germania.
Rețeaua de bază ESTRACK are nouă stații localizate în șapte state. La Redu studenții vor putea vedea antena radio cu un diametru de 15 metri, piesa de rezistență a centrului. Studenții vor avea ocazia să viziteze camera de control a satelitului PROBA, să observe echipamentul de la baza operațiunilor și să discute cu inginerii ESA.
Cursul va consta din lecții formale care pun accent pe interacțiunea dintre participanți și va fi susținut de un expert ESA ce va oferi informații despre situații reale cu care s-au confruntat inginerii.
Studenții vor lua parte la un proiect pe echipe, în cadrul căruia vor proiecta un sistem de telecomunicații pentru o misiune spațială ce va prezenta o anomalie inspirată din realitate. Prin acest proiect, studenții vor trebui să răspundă la două întrebări cheie: “Ce a funcționat greșit?”, “Ce facem acum?”.
Cei interesați să participe la acest curs sunt rugați să completeze acest formular, să trimită o scrisoare de motivație, un CV, o scrisoare de recomandare semnată de un reprezentant al facultății și o copie a foii matricole.
Termenul limită pentru înscrieri este 12 decembrie 2016, ora 23:59 CET (00:59 ora locală a României).
ESA va lua în considerare aplicațiile studenților care întrunesc următoarele condiții:
– au o vârstă de 18-32 ani;
– sunt cetățeni ai unui Stat Membru ESA. România este Stat Membru ESA;
– sunt în anul trei la cursuri de zi de licență, master sau doctorat, într-un Stat Membru ESA;
– studiază cursuri din domeniul ingineriei.
Pentru mai multe informații despre curs, vă rugăm să accesați acest link.
Credit imagine: ESA