Agenția Spațială Română (ROSA) invită studenții la specializări de inginerie sau știință să se înscrie la cursul de instruire în drept spațial organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Termenul limită de înscriere este 22 ianuarie 2021.
Legea spațială guvernează toate activitățile spațiale, de la cel mai mic CubeSat realizat de studenți și până la cele mai mari realizări spațiale, precum Stația Spațială Internațională.
La scurt timp după lansarea lui Sputnik 1 în 1957, s-a format un nou Comitet pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Atmosferic, începând astfel elaborarea legislației spațiale sub auspiciile Națiunilor Unite.
Tratatul pentru Spațiul Atmosferic, care stă la baza întregii legislații spațiale, a intrat în vigoare în octombrie 1967, cu doar doi ani înainte ca NASA să trimită astronauți pe Lună.
Din cauză că în prezent legislația spațială este mai extinsă, oamenii de știință și inginerii spațiali se vor lovi probabil de probleme juridice în activitatea lor zilnică — de la proprietate intelectuală la răspundere civilă sau penală, de la asigurări până la protecția mediului.
Având în vedere succesul edițiilor anterioare Biroul pentru Educație al ESA organizează din nou, în colaborare cu Departamentul Servicii Juridice al ESA, cursul de Introducere în Drept Spațial, cu durată de 5 zile. Această a treia ediție va avea loc online în perioada 1-5 martie 2021. Cursul de formare este deschis studenților care au studii de inginerie sau științifice de toate nivelurile.
Timp de o săptămână, studenții vor participa la cursuri online predate de experți în drept spațial de renume mondial. Ei vor descoperi că:
- o misiune spațială este, prin natura sa, un efort interdisciplinar care implică știință, tehnologie, dar și politici, probleme de administrare și finanțare și, mai important, drept;
- de la începutul unei misiuni și până la sfârșitul acesteia, activitățile spațiale sunt guvernate de un cadru juridic internațional;
- legile spațiale naționale joacă un rol important în dezvoltarea misiunilor spațiale și, în sens mai larg, în dezvoltarea sectorului spațial într-o țară;
- având în vedere aceste probleme, studenții vor ajunge să constate că legea este o parte integrantă pe tot parcursul realizării unei misiuni spațiale.
În completarea prelegerilor, pe tot parcursul săptămânii studenții vor participa la exerciții de grup în cadrul cărora vor putea aplica cunoștințele nou acumulate.
Pentru participare, studenții trebuie să îndeplinească următoarele criterii la momentul depunerii cererii de aplicare:
- Să aibă vârsta minimă de 18 ani. Academia ESA împreună cu partenerii responsabili vor evalua doar cererile de la studenții care nu au sau au puțină experiență profesională în aspecte relevante din inginerie sau științe spațiale;
- Să fie cetățean al unui stat membru al ESA, Slovenia, Letonia sau Canada;
- Să fie înscris ca absolvent, masterand sau doctorand la cursuri de zi de inginerie sau știință în cadrul unei universități.
Pentru mai multe informații despre înscriere și despre curs, vă rugăm să accesați acest link.
Credit imagine: ESA