Satelitul CryoSat-2 al Agenției Spațiale Europene (ESA) s-a alăturat satelitului NASA ICESat-2, într-o campanie inedită: CRYO2ICE.
ESA a schimbat orbita satelitului CryoSat-2 astfel încât să se alinieze periodic cu cea a lui ICESat-2. Astfel, pot fi obținute aproape simultan măsurători radar și lidar ale aceluiași strat de gheață.
Datele culese le vor permite oamenilor de știință să măsoare din spațiu stratul de gheață atât pe mare, cât și pe uscat, îmbunătățind acuratețea măsurătorilor grosimii și înălțimii gheții. Măsurătorile vor permite cartografierea zăpezii de deasupra polilor și ne vor permite să înțelegem mai bine curenții din oceanele polare, cu aplicabilitate în studiul atmosferei și al apelor de pe continent.
Radarul CryoSat poate trece prin stratul de zăpadă, reflectându-se din apropierea gheții aflate dedesubt, în timp ce razele laser de la ICESat-2 se reflectă de pe stratul de zăpadă. Prin combinarea celor două măsurători obținute prin radar și lidar, grosimea zăpezii poate fi măsurată din spațiu pentru prima dată.
Cunoscând grosimea stratului de zăpadă de deasupra, măsurătorile privind grosimea gheții devin mai precise. Astfel, putem afla mai multe despre procesul prin care suprafețele de zăpadă și cele de gheață, având proprietăți fizice diferite, împrăștie semnalele ce provin de la diverse instrumente.
Mai multe informații despre acest proiect pot fi găsite la acest link.
Credit imagine: J. Harbeck/IceBridge