Costul deșeurilor spațiale
7, August 2020

Având în vedere că se lansează sute de sateliți în fiecare an, probabilitatea unor coliziuni în spațiu și a producerii de fragmente ce se mișcă cu viteză — „gunoi spațial” — devine din ce în ce mai ridicată, constituind o amenințare la adresa prezenței umane și tehnologice în spațiu.

Organizația pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OECD) a publicat recent primul raport al costului economic al deșeurilor spațiale. Folosind numeroase surse, inclusiv date ale Biroului ESA pentru Deșeuri Spațiale, raportul evidențiază pericolele care ne pândesc în lipsa unor reglementări, dar și ce măsuri putem lua pentru a ne asigura că avem un viitor în spațiu.

Folosirea spațiului în scopuri comerciale și instituționale crește într-un ritm accelerat. Numărul sateliților din orbită va continua să crească odată cu lansarea „mega-constelațiilor” de satelit, unele dintre acestea fiind alcătuite din mii de sateliți. Astfel, crește și riscul coliziunilor și al producerii mai multor deșeuri spațiale.

O singură coliziune sau explozie în spațiu creează mii de „cioburi” mici și rapide, care pot să distrugă sau să strice un satelit funcțional.

Legat de costurile deșeurilor spațiale, raportul menționează că „ameliorarea acestei probleme și protejarea de risc are deja un cost ridicat pentru operatorii de satelit, dar în viitor vor fi costuri și riscuri mai mari, dacă producerea de deșeuri va continua într-un ritm necontrolat, iar anumite orbite nu vor mai putea fi folosite pentru activitatea umană”.

Potrivit raportului, „la nivel național și internațional există măsuri complexe de ameliorare a problemei, dar respectarea acestor măsuri este încă insuficientă pentru a stabiliza mediul orbital”.

Pe măsură ce mai mulți sateliți sunt lansați în orbită, metodele actuale manuale pentru evitarea coliziunilor și crearea deșeurilor nu vor mai fi suficiente. Ca urmare, Agenția Spațială Europeană pregătește o serie de tehnologii de „evitare automată a coliziunilor”, care vor eficientiza acest proces.

Citiți mai multe despre raport, dar și despre contribuția ESA la rezolvarea acestei probleme, la următorul link.

Credit imagine: ClearSpace