În perioada 3-6 mai a avut loc finala Competiției Naționale CanSat 2018, organizată de ESERO România, un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA) în parteneriat cu Agenția Spațială Română (ROSA).
Câștigătorii ediției din 2018 sunt:
- Locul I: Echipa Canescent, Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu”, din București, coordonată de dna Stoica Ioana;
- Locul II: Echipa Mikó18-CanSat, Liceul teoretic „Székely Mikó”, Sfântu Gheorghe, coordonată de Dna Peto Maria;
- Locul III: Echipa Flying Bots, CoderDojo Timișoara @Startup Hub (Moisil), Timișoara, coordonată de Dl Ticiu Radu.
Ediția de anul acesta a avut ca parteneri Ministerul Educației Naționale, Inspectoratul Școlar Județean Constanța și Colegiul Național „Mircea cel Bătrân” din Constanța, în colaborare cu Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu „Tuzla”. ROSA a semnat un protocol cu Ministerul Educației Naționale cu scopul de a promova utilizarea spațiului cosmic în contextul predării materiilor STEM.
Competiția CanSat este o simulare a unui satelit integrat în volumul și forma unei doze standard de băuturi răcoritoare. Provocarea pentru elevi a constat în includerea tuturor subsistemelor majore ale unui satelit — cum ar fi alimentarea cu electricitate și comunicațiile — într-o doză de băutură răcoritoare cu un volum de 330 mililitri.
La start s-au prezentat opt echipe din cele nouă selectate în finală, echipa „Team eXplorers”, de la Liceul Tehnologic “Nicolae Teclu”, Copșa Mică, coordonată de Dl Berger Denis Adrian retrăgându-se din concurs.
După încheierea inspecției tehnice, echipa „IVEX (“Ienăchiță Văcărescu Explorers”)”, de la Colegiul Național ”Ienăchiță Văcărescu”, Târgoviște, coordonată de Dna Voiculescu Mihaela a fost nevoită să se retragă din cauza unor problem tehnice la alimentarea CanSatului.
Echipele rămase în concurs au lansat mini-sateliți de tip CanSat, dintr-un avion, de pe Aeroportul Internațional Alexandru Podgoreanu Tuzla. Minisateliții au fost lansați de la o altitudine de aproximativ un kilometru, au avut de îndeplinit o misiune și a trebuit să aterizeze în condiții de siguranță.
Din cauza vântului CanSaturile au fost purtate la o distanța mai mare decât cea calculată, doar două dintre cele șapte putând fi recuperate. CanSaturile au fost recuperate la o distanță de aproximativ 5 km.
După lansare, echipele s-au bucurat de o activitate de cunoaștere și socializare, într-un mediu informal, pe malul mării.
Pe lângă elemente științifice și tehnice de construcție a unui satelit, prezentările finale au conținut interpretări de date, dar și aspecte educaționale, respectiv răspunsuri argumentate privind succesul sau eșecul înregistrat, concluziile și lecțiile învățate din această experiență.
Misiunea secundară a echipei câștigătoare, Canescent, a constat în măsurarea unor parametrii atmosferici pentru a demonstra capacitatea de susținere a vieții din zonă. De asemenea, echipa a încercat să detecteze compuși volatili organici și să măsoare intensitatea câmpului magnetic.
Misiunea secundară a echipei Miko18 s-a axat pe măsurarea unor parametrii atmosferici, reprezentarea cu ajutorul unui soft specializat a traiectoriei în cădere și compararea traiectoriei ideale cu rezultatele obținute prin măsurători.
Echipa Flying Bots, CoderDojo a fost la prima participare într-o competiție de acest gen și a avut o misiune secundară ce a încercat să detecteze compuși atmosferici.
Criteriile de evaluare, conform regulamentului european ESA sunt: 50% realizare științifică și tehnică și 50% valoare educațională, munca în echipă și promovare.
Echipa câștigătoare a Competiției Naționale, Canescent, de la Colegiul Național de Informatică „Tudor Vianu” din București, va participa în finala Competiției Europene de CanSat 2018, organizată de Agenția Spațială Europeană, în perioada 28 iunie – 1 iulie, pe insula Santa Maria din insulele Azore, Portugalia.
Mai multe detalii despre CanSats în Europa sunt disponibile pe pagina oficială ESERO România (http://www.esero.ro/) și pe website-ul CanSats (http://www.cansat.eu)
Credit imagine: ROSA