Astronauţi evacuaţi de pe Staţia Spaţială Internaţională din cauza unei posibile scurgeri chimice
14, January 2015

Actualizare 15 ianuarie 2015: NASA a declarat că nu au fost detectate urme de amoniac. Echipajul a deschis trapa de la segmentul american al Staţiei și s-a întors în interiorul acestuia pe 14 ianuarie, la 22:05 ora României, în urma întâlnirii echipei de management a Stației Spațiale Internaționale, la care au participat toţi partenerii Stației. Mai multe detalii aici.

Conform NBC News, 14 ianuarie 2015: echipajul aflat la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale a fost forţat să evacueze sectorul american al staţiei în urma unei posibile scurgeri chimice. Echipa s-a mutat în segmentul rusesc al Stației, în vreme ce zona americană a fost sigilată.

“Substanţa toxică a fost emisă de la un sistem de răcire în atmosfera staţiei” din segmentul aparţinând SUA, au declarat reprezentanţii Agenţiei Spaţiale din Rusia, citaţi de NBC news.

NASA a declarat că echipajul Expediţiei 42 se află în siguranţă şi în formă optimă în interiorul segmentului rusesc al Staţiei Spaţiale Internaţionale, ca urmare a unei alarme în sectorul american. Pentru moment nu se ştie încă dacă alarma a fost declanşată de o scurgere sau dacă situaţia se datorează unui senzor defect sau a pornit de la o problemă a unui computer. (Sursă)

La momentul publicării acestui articol nu exista declarații oficiale făcute de către ESA, în afară de preluarea de informații de la NASA.

Conform The Telegraph, incidentul ar putea să întârzie plecarea navei spaţiale de transport Dragon a USA, care a adus provizii la începutul acestei săptămâni. Este posibil ca rezolvarea acestei scurgeri să necesite o ieşire de urgenţă în afara Staţiei Spaţiale Internaţionale.

Stația Spațială Internațională a experimentat un eveniment similar în mai 2013, când astronauții de la bord au efectuat o ieşire în spaţiu de urgență pentru a rezolva o scurgere de amoniac în sistemul de răcire al laboratorului. Detalii aici.

Mai multe informații despre Stația Spațială Internațională sunt disponibile aici.

Credit imagine: NASA