Orizont 2020 este un program al Uniunii Europene pentru cercetare și inovare, având drept obiectiv garantarea competitivității globale a Europei. O arie de interes în cadrul acestui program este dedicată programelor europene de navigație prin satelit: Galileo și EGNOS. În acest sens, a fost deschis cel de-a treilea apel Orizont 2020 concentrat pe dezvoltarea aplicațiilor orientate către utilizator și către industria europeană GNSS (Global Navigation Satellite Systems).
Apelul vizează patru sectoare GNSS, după cum urmează:
Galileo-1-2017: Aplicații EGNSS (European GNSS) în domeniul transportului, acoperind segmentele de aviație, transport rutier, naval și feroviar.
Galileo-2-2017: Aplicații EGNSS la scară largă, ce vor introduce programele EGNOS și Galileo pe piața produselor și serviciilor legate de Smart Cities , Internet of things (IoT), servicii de urgență și servicii comerciale și sociale bazate pe localizare (LBS).
Galileo-3-2017: Aplicații profesionale ce vor maximiza aportul unic oferit de EGNSS în domenii precum agricultură, geodezie și cartografie, sincronizare și alte aplicații profesionale.
Galileo-4-2017: Creșterea gradului de conștientizare a EGNSS și dezvoltarea de capabilități cu scopul de a susține dezvoltarea relațiilor industriale, a competitivității industriei Uniunii Europene, dar și dezvoltarea unor mecanisme de stimulare a oportunităților pe această piață și a realizării altor aplicații downstream.
Întreprinderile mici și mijlocii, dar și antreprenorii sunt încurajați să aplice la acest apel.
Toate aplicațiile înscrise ar trebui să promoveze inovația, să demonstreze avantajele utilizării serviciilor Galileo și EGNOS și să includă sinergii cu alte programe GNSS. Aplicațiile trebuie să includă definirea și implementarea de programe pilot, precum și un plan de afaceri.
Apelul Galileo-1-2017 a fost deschis pe data de 8 noiembrie 2016, iar termenul limită de înscriere este 1 martie 2017, ora 17:00, ora locală în Bruxelles.
Pentru mai multe detalii despre acest apel vizitați portalul UE, precum și pagina web GSA
Credit imagine: ESA-J. Huart