Cel de-al treilea satelit realizat de Agenția Spațială Europeană (ESA) a fost lansat pe 16 februarie cu patru instrumente de observare a Pământului la bord, gata de a oferi o vedere mai bună pentru programul european de mediu Copernicus.
Satelitul Sentinel-3A, de 1150 de kilograme a fost lansat pe orbită de o rachetă Rockot din Plesetsk, Rusia, pe data de 16 februarie la 17:57 GMT (19:57, ora României).
După o aprindere inițială ce a început la cinci minute după lansare și o a doua aprindere 70 de minute mai târziu, treapta superioară a rachetei a plasat satelitul pe orbita stabilită, la 817.5 km deasupra Pământului. Satelitul s-a desprins după 79 de minute de zbor.
Primul semnal de la Sentinel-3A a fost recepționat după 92 de minute de către stația Kiruna din Suedia. Conexiunile de telemetrie și controlul altitudinii au fost stabilite de controlorii de la centrul de operațiuni ESOC al ESA din Darmstadt, Germania, permițându-le să monitorizeze starea statelitului.
După lansare și etapa de orbită joasă a primelor trei zile, controlorii vor începe să verifice că toate elementele satelitului funcționează și ulterior vor calibra instrumentele pentru a preda satelitul. Misiunea își va începe operațiunile în cinci luni.
”După lansarea reușită a satelitului Sentinel-3A, ne îndreptăm acum atenția către felul în care echipele de experți vor avansa misiunea către faza sa operațională – așa cum au făcut cu primii doi sateliți ai seriei Sentinel,” a declarat Directorul General ESA, Jan Woerner.
”[Lansarea] este încă o dovadă a gamei largi de competențe pe care le avem la ESA: de la faza de proiectare până la cea de operațiune pe orbită.”
Misiunea este a treia din șase serii de misiuni dedicate care constituie esența rețelei europene de monitorizare a mediului din cadrul programului Copernicus. Acesta se bazează pe sateliții Sentinel și pe misiunile adiacente, pentru a furniza date pentru monitorizarea mediului și susținerea activităților legate de siguranță publică. Sentinel-3 a fost dotat cu mai mulți senzori de ultimă generație pentru acest scop.
Sentinel-3 va măsura temperatura, culoarea și cotele de înălțime de la suprafața oceanelor, precum și grosimea banchizelor. Aceste măsurători vor fi folosite pentru a monitoriza schimbările climatice ale Pământului, dar și pentru aplicații legate de poluărea marină și biomasă.
Studiul solului se va concentra pe monitorizarea incendiilor spontane, a felului în care este folosit pământul și a stării vegetației, și pe măsurarea cotelor de înălțime ale râurilor și lacurilor.
”Acesta este al treilea satelit Sentinel lansat în mai puțin de doi ani – și este cu siguranță un moment special care marchează o nouă eră pentru Serviciile Copernicus. Sentinel-3 oferă o întreagă gamă de informații noi și o acoperire fără precedent a oceanelor,” a declarat Directorul Programului de Observare a Pământului al ESA, Volker Liebig.
Sentinel-3B, geamănul său, va fi lansat anul viitor.
Informațiile oferite de sateliții Sentinel vor fi folosite în întreaga lume și sunt gratuite pentru toți utilizatorii.
Credit imagine: ESA–Pierre Carril