15 ani de prezenţă umană continuă la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) — implicarea României în Programul ISS
3, November 2015

Omenirea sărbătoreşte împlinirea a 15 ani de când Staţia Spaţială Internaţională orbitează Pământul având la bord o echipă internaţională de oameni de ştiinţă.

Stația Spațială Internațională (ISS) orbitează de la altitudinea de 400 de kilometri încă din anul 1998, însă o echipă de astronauţi nu a locuit acolo permanent decât începând cu data de 2 noiembrie 2000.

De atunci, peste 220 de oameni din 17 țări au vizitat şi au efectuat experimente la bordul stației, ca un exemplu a ceea ce omenirea poate realiza prin colaborare.

Pe 2 noiembrie 2000, echipajul Expediţiei 1 – compus din Comandant William M. (Bill) din partea NASA, Inginerul de zbor Sergei Krikalev și Comandantul Soyuz Yuri Gidzenko din partea Roscosmos – a ajuns la Stația Spațială Internațională, marcând începutul unei prezențe umane neîntrerupte în laboratorul care orbitează Pământul. De-a lungul timpului, stația s-a dezvoltat de la o pereche modestă de două module americane şi ruseşti la o facilitate care cântăreşte 360 de tone şi are peste 820 de metri cubi de spaţiu sub presiune – spaţiu suficient pentru echipajul de şase persoane şi pentru o gamă largă de experimente ştiinţifice.

Cincisprezece ani mai târziu, 45 de expediții cu echipaj uman (până în prezent) – peste 220 de persoane din 17 țări – au vizitat stația şi au luat parte la peste 115 zboruri spațiale realizate pe cinci tipuri diferite de vehicule de lansare. 22 de investigații științifice au fost efectuate în timpul petrecut de echipajul Expediţiei 1 la bord, iar un total de 191 de cercetări științifice vor fi efectuate în timpul Expedițiilor 45 și 46. Până în prezent, mai mult de 1200 de rezultate publicate în articole ştiinţifice au fost obținute pe baza a peste 1760 decercetăriefectuate în cadrul laboratorului care orbitează Pământul.

Primul experiment românesc la bordul Staţiei Spaţiale Internaţionale CFS (Colored Fungi în Space) a început în 2011. Patru biocontainere conţinând fungi şi spori au fost trimise pe ISS la bordul navei spaţiale Discovery pentru a determina efectului microgravitaţiei şi a radiaţiei cosmice asupra creşterii şi supravieţuirii speciilor de fungi coloraţi. Mai multe detalii aici.

Începând cu 2 decembrie 2014, Agenția Spațială Română (ROSA) a prioritizat participarea României la una dintre cele mai ambiţioase colaborări internaționale din istorie, alături de Statele Unite ale Americii, Rusia, Japonia şi Canada, care împart staţia cu alte State Membre ale Agenţiei Spaţiale Europene: Belgia, Danemarca, Franţa, Germania, Italia, Olanda, Norvegia, Spania, Suedia, Elveţia, Marea Britanie. Începând cu anul 2016, România se va implica în proiectele majore desfăşurate la bordul ISS.

Credit imagine: NASA