Astăzi, 20 ianuarie, România aniversează 11 ani de la semnarea Acordului dintre Guvernul României și Agenția Spațială Europeană privind aderarea României la Convenţia ESA.
Ceremonia a avut loc în 2011 și i-a adus atunci la un loc pe Jean-Jaques Dordain, Director General ESA și Marius-Ioan Piso, Președinte si Director Executiv al Agenției Spațiale Române, alături de Teodor Baconschi, Ministru de Externe al României, de cosmonautul Dumitru Dorin Prunariu şi alte personalități.
Evenimentul a avut loc ca urmare deciziei Consiliului Agenţiei Spaţiale Europene (ESA) din 16 decembrie 2010, când România a fost acceptată în unanimitate ca al 19-lea membru cu drepturi depline ESA.
Colaborarea dintre România şi ESA există deja de multă vreme. În 1992, România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic, deschizând calea pentru participarea românească la mai multe proiecte de cercetare, împreună cu alte ţări europene.
Cooperarea dintre ESA și România a fost consolidată odată cu semnarea în octombrie 1999 a unui acord-cadru de cooperare cu durata de cinci ani, iar mai târziu, prin semnarea Acordului de Cooperare al Statelor Europene, în 2006.
România a contribuit cu cercetători la mai multe misiuni ESA (precum Cluster, Herschel, Planck, SOHO şi Gaia), participând şi în activităţi de Observare a Pământului (software-ul EDUSPACE), de microgravitaţie şi explorare (SURE) şi de tehnologie (proiectul de telemedicină IAP).
Prin dobândirea calităţii de Stat Membru ESA România a demonstrat că are capacităţi tehnice şi ştiinţifice competitive la nivel european, obținând astfel aceleași facilităţi ca celelalte ţări membre și acces la oportunități de continuă dezvoltare tehnologică, științifică și a resurselor umane.
Credit imagine: ROSA