Actualizare 20 martie 2015: Minisatelitul Proba-2 a surprins astăzi eclipsa totală de Soare. Detalii aici.
Pe 20 martie 2015 va avea loc o eclipsă totală de Soare, vizibilă din România doar ca eclipsă parţială, Soarele urmând să fie acoperit în proporţie de numai 43%. Conform Institutului Astronomic al Academiei Române, fenomenul va începe la 10:45 ora României, va atinge maximul în jurul orei 11:55 şi se va termina în jurul orei 13:05, având o durată medie în ţara noastră de două ore şi 20 de minute.
În acelaşi timp, minisatelitul Proba-2 îndreptat spre Soare al Agenției Spațiale Europene (ESA), care se află pe orbita sa la 820 km altitudine, va urmări două perioade de eclipsă aproape totală pentru câteva zeci de secunde. Alți membri ai familiei ESA de minisateliţi Proba – fiecare mai mic decât un metru cub – vor fi îndreptaţi în jos, încercând să înregistreze imagini ale umbrei Lunii pe măsură ce aceasta traversează Pământul.
În cazul în care condiţiile meteo vor fi favorabile, eclipsa va fi transmisă în timp real pe internet de la Institutul Astronomic al Academiei Române.
În timpul unei eclipse solare, de pe Pământ se vede cum Luna se mișcă în fața Soarelui și, deoarece mărimea lor aparenta este similară, Luna blochează temporar o parte semnificativă a luminii Soarelui.
Pe 20 martie, întreaga Europa va experimenta o eclipsă parţială de Soare: 100% din discul Soarelui va fi acoperit peste insulele Svalbard din Norvegia, 97% peste partea de nord a Scoției, 84% peste Londra, 81% peste Haga, 75% peste Paris, 65% peste Madrid și 56% peste Roma.
“Totalitatea” – zonele în care lumina Soarelui va fi complet blocată – va avea loc deasupra Atlanticului de Nord, inclusiv Insulele Feroe și Svalbard, acesta din urmă fiind locul în care se află o stație la sol ESA de la care imaginile eclipsei vor fi difuzate.
În timpul totalităţii, Soarele va părea să aibă o aură albă subţire, oferind observatorilor de la sol o vedere directă rară asupra atmosferei sau “coroanei” sale, ascunsă vederii în mod normal de strălucirea intensă a discului solar.
Credit imagine: ESA