Echipele româneşti calificate în competiţia de robotică IRISS organizată de ESA
27, March 2015

Patru echipe formate din elevi români cu vârste cuprinse între 11 şi 19 ani s-au calificat în următoarea etapă a celei de-a doua competiţii de robotică spaţială organizată de Agenţia Spaţială Europeană (ESA), IRISS. Echipele au fost selectate ca urmare a trimiterii la ESA a unei scrisori de intenţie însoţită de un material video de prezentare a echipei, a strategiei pe care o vor adopta pentru robotul lor şi a oricui prototip hardware care a fost construit.

Provocarea competiţiei este de a proiecta un robot capabil să mute o încărcătură de la un capăt al unui model al Staţiei Spaţiale Internaţionale (ISS) la celălalt. Mai multe detalii pe această temă sunt disponibile aici.

Echipele româneşti selectate sunt următoarele:

ELITE de la Colegiul Naţional “Dragoş Vodă” din Câmpulung Moldovenesc, Suceava, prof. coordonator Gabriel Atanasiu. Prezentarea echipei este disponibilă aici.

Team 1 de la Şcoala Gimnazială “Dacia” din Oradea, prof. coordonator Valentina Matei. Prezentarea echipei este disponibilă aici.

I-Robot de la Liceul Teoretic Nicolae Bălcescu din Cluj-Napoca, prof. coordonator Carmen Cotop. Prezentarea echipei este disponibilă aici.

RO-SAT ONE Junior din Piatra Neamt, prof. coordonator Diana Cristina Bejan. Prezentarea echipei este disponibilă aici.

Până pe 22 mai echipele trebuie să depună documentația care cuprinde descrierea proiectului în detaliu, inclusiv partea de design a robotului, astfel încât proiectele lor să poată fi evaluate. Mare finală va avea loc în decembrie la ESTEC, Centrul European de Tehnologie şi Cercetare Spaţială din Olanda.

Credit imagine: ESA/A. Le Floc’h