Echipa românească Bendis a câștigat competiția Moon Camp Challenge 2018-2019, categoria 13-18 ani
23, May 2019

Echipa românească Bendis, coordonată de Prof. și Ambasador ESERO Sandu Golcea, a câștigat competiția Moon Camp Challenge 2018-2019, la categoria 13-18 ani. Evenimentul a fost organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA), Airbus Foundation și Autodesk.

La competiție au participat 850 de elevi din toată lumea, dintre care 535 de participanți din 15 State Membre ESA, la categoriile de vârstă până în 12 ani și între 13 și 18 ani. În ultimele câteva luni, elevii au folosit resursele educaționale ESA, animațiile Airbus Foundation și instrumentele de proiectare 3D Autodesk pentru a crea tabere selenare, propunând proiecte creative, inovatoare și adaptate cerințelor.

O comisie de experți în explorarea spațiului și a Lunii a avut dificila sarcină de a selecta cele mai bune proiecte din Statele Membre ESA și din afara acestora, pentru fiecare categorie. Toate propunerile au fost evaluate în funcție de creativitate, fezabilitate, calitatea modelului 3D și adaptabilitatea proiectului la mediul lunar.

Câștigătorii vor participa pe 29 mai la un webinar cu astronautul ESA Tim Peake. De asemenea, vor mai beneficia de sesiuni de mentorat cu experți spațiali și de imprimante 3D pentru școlile lor, între alte premii.

Aceste rezultate se înscriu într-o serie de reușite recente ale echipelor din România:

  • Într-o altă competiție organizată de ESA, Climate Detectives, echipa românească de la Colegiul Național Tudor Vianu a câștigat o mențiune de onoare (“highly commended team”). Echipa a analizat temperaturile și cantitatea de precipitații zilnice din ultimii 20 de ani, pentru a investiga legătură dintre schimbările climatice și defrișări.
  • În competiția Astro Pi Challenge, 11 echipe din România au fost selectate pentru a rula codul lor pe Stația Spațială Internațională (ISS), dintr-un total de 135 de coduri.
  • În competiția ZeroRobotics 2018, organizată de Massachusetts Institute of Technology (MIT), în colaborare cu NASA, ESA și alte organizații cu activități spațiale, opt echipe de liceeni din România s-au calificat în finală: patru din Timișoara, două din Sibiu, una din Târgoviște și una din București.

Credit imagine: Bendis – România