Dumitru Prunariu, re-ales preşedinte al Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic
12, June 2014

Președintele de onoare al Agenției Spațiale Române (ROSA), Dumitru Dorin Prunariu a fost re-ales pentru încă 3 ani preşedinte al filialei europene a Asociaţiei Exploratorilor Spaţiului Cosmic — ASE Europe, în cadrul reuniunii astronauților europeni din acest an. Evenimentul a avut loc în perioada 7 – 9 iunie 2014 în Muenchen, Germania.
Dumitru Prunariu s-a născut la 27 septembrie 1952, în Braşov, iar la 14 mai 1981, a devenit primul şi singurul român care a zburat vreodată în spaţiul cosmic.

Cosmonautul se număra totodată şi printre membrii fondatori ai Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic (Association of Space Explorers – ASE), înfiinţată în anul 1985 de către 25 de cosmonauți din 13 ţări. Primul sǎu mandat de preşedinte al organizaţiei a început în anul 2011, iar implicarea şi rezultatele mulţumitoare obţinute s-au concretizat prin menţinerea în funcţie pentru încă 3 ani.
Asociaţia Exploratorilor Spaţiului Cosmic organizează anual în diferite ţări congrese planetare şi are, între altele, grupuri de lucru pentru studiul siguranţei zborurilor cosmice pilotate sau pentru studiul obiectelor cosmice naturale care se apropie de Pământ şi care se pot ciocni cu acesta, cum ar fi asteroizii sau meteoriţii.
În prezent, organizaţia are ca membri peste 350 de astronauţi şi cosmonauţi din 37 de ţări şi este singura asociaţie profesională, internaţională, neguvernamentală, cu scop educativ şi de forum profesional a celor care au efectuat cel puţin o rotaţie completă în jurul Pământului la bordul unei nave cosmice.
Credit imagine: ASE. De la stânga, rândul de sus: Bertalan Farkas (HU), Ulrich Walter (DE), Helen Sharman (UK), Michel Tognini (FR), Dumitru-Dorin Prunariu (RO), Ulf Merbold (DE), Reihold Ewald (DE). Rândul de jos: Alexandr Alexandrov (BG), Andre Kuipers (NL), Pedro Duque (ES), Ernst Messerschmid (DE).