Dumitru-Dorin Prunariu a devenit Membru Eminent al Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic
27, October 2017

Dumitru-Dorin Prunariu, primul și singurul cosmonaut român și Președintele de Onoare al Agenției Spațiale Române (ROSA) a fost decorat cu cea mai înaltă distincție a Asociației Exploratorilor Spațiului Cosmic (ASE), cea de Membru Eminent (Distinguished Member), și cu insigna de aur acordată membrilor ASE. De-a lungul anilor, doar 10 astronauți și cosmonauți din lume au mai primit această distincție, care se acordă doar pentru merite excepționale.

Această distincție reprezintă recunoașterea meritelelor deosebite ale dlui Dumitru-Dorin Prunariu în promovarea scopurilor asociației, în promovarea asociației și activităților acesteia în cadrul Comitetului ONU pentru Explorarea Pașnică a Spațiului Extra-atmosferic (UN COPUOS). De asemenea, reprezintă recunoaștere pentru activitățile desfășurate în calitate de membru în comitetul executiv al asociației în câteva mandate, în calitate de președinte al asociației (2011-2014) și președinte al filialei europene a acesteia (2010-2016), cât și ca unul dintre membrii fondatori ai ASE (1985) și singur participant la toate cele 30 de congrese anuale ale acesteia desfășurate până acum.

Distincția a fost acordată în cadrul ceremoniei de închidere a celui de-al 30-lea congres mondial al Asociației Exploratorilor Spatiului Cosmic (ASE), din care fac parte peste 400 de astronauți și cosmonauți din 36 de state. Congresul a avut loc în perioada 16 – 21 octombrie 2017 la Toulouse, în Franța.

Dumitru-Dorin Prunariu, în vârstă de 65 de ani, a devenit în 1981 primul și singurul cosmonaut român care a zburat vreodată în spațiul cosmic, într-o misiune ce a durat aproximativ opt zile. De-a lungul activității sale a fost distins cu numeroase premii și decorații. În aprilie 2017, Uniunea Astronomică Internațională a anunțat faptul că Asteroidul 10707 a primit numele ”Prunariu”, în onoarea sa.

Credit imagine: ASE

ASE30 2 smallASE30 3 small