Drapelul românesc a fost înălţat la ESA
31, January 2012

Începând cu anul acesta putem vedea drapelul României înălţat la sediile ESA, alături de drapelele celorlalte state membre, după ce pe 22 decembrie 2011 România a devenit oficial al 19-lea stat membru al ESA. 

Acordul privind aderarea României la Convenţia ESA a fost semnat pe 20 ianuarie 2011 la Bucureşti, de către Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA, Teodor Baconschi, ministrul român al Afacerilor Externe, şi Marius-Ioan Piso, preşedintele şi directorul general al Agenţiei Spaţiale Române.

După semnarea acestui acord a început procesul de ratificare la guvernul României, acesta încheiându-se anul trecut. În cadrul acestuia, pe 22 decembrie, România a depus la Paris documentul de ratificare a Convenţiei ESA, devenind oficial membru deplin al ESA.

Colaborarea dintre România şi ESA există de multă vreme. În 1992, România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic, deschizând calea pentru participarea românească la mai multe proiecte de cercetare, împreună cu alte ţări europene.

Cooperarea dintre ESA şi România a fost consolidată odată cu semnarea în octombrie 1999 a unui acord-cadru de cooperare cu durata de cinci ani, iar mai târziu, prin semnarea Acordului de Cooperare al Statelor Europene, în 2006.

România a contribuit prin co-investigatori la mai multe misiuni ESA (precum Cluster, Herschel, Planck, SOHO şi Gaia), participând şi în activităţi de Observare a Pământului (software-ul EDUSPACE), de microgravitaţie şi explorare (SURE) şi de tehnologie (proiectul de telemedicină IAP).

Citiți articolul pe site-ul ESA.