Începând cu anul acesta putem vedea drapelul României înălţat la sediile ESA, alături de drapelele celorlalte state membre, după ce pe 22 decembrie 2011 România a devenit oficial al 19-lea stat membru al ESA.
Acordul privind aderarea României la Convenţia ESA a fost semnat pe 20 ianuarie 2011 la Bucureşti, de către Jean-Jacques Dordain, directorul general al ESA, Teodor Baconschi, ministrul român al Afacerilor Externe, şi Marius-Ioan Piso, preşedintele şi directorul general al Agenţiei Spaţiale Române.
După semnarea acestui acord a început procesul de ratificare la guvernul României, acesta încheiându-se anul trecut. În cadrul acestuia, pe 22 decembrie, România a depus la Paris documentul de ratificare a Convenţiei ESA, devenind oficial membru deplin al ESA.
Colaborarea dintre România şi ESA există de multă vreme. În 1992, România a fost una dintre primele ţări est-europene care a semnat un acord de cooperare cu ESA în domeniul utilizării paşnice a spaţiului cosmic, deschizând calea pentru participarea românească la mai multe proiecte de cercetare, împreună cu alte ţări europene.
Cooperarea dintre ESA şi România a fost consolidată odată cu semnarea în octombrie 1999 a unui acord-cadru de cooperare cu durata de cinci ani, iar mai târziu, prin semnarea Acordului de Cooperare al Statelor Europene, în 2006.
România a contribuit prin co-investigatori la mai multe misiuni ESA (precum Cluster, Herschel, Planck, SOHO şi Gaia), participând şi în activităţi de Observare a Pământului (software-ul EDUSPACE), de microgravitaţie şi explorare (SURE) şi de tehnologie (proiectul de telemedicină IAP).
Citiți articolul pe site-ul ESA.