Dr. Fiz. Marius-Ioan Piso prezidează cea de-a 64-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic (UN Committee on the Peaceful Uses of Outer Space – COPUOS), eveniment care se desfășoară la Viena, în Austria, în perioada 25 august– 3 septembrie 2021. Mandatul Dlui Piso de Președinte al UN COPUOS se încheie la următoarea sesiune a Comitetului din iulie 2022.
Dr. Piso a urat bun venit tuturor la cea de-a 64-a sesiune a Comitetului și și-a exprimat recunoștința către cele 95 de state membre care l-au ales Președinte al UN-COPUOS pentru perioada 2020-2021, pe 12 octombrie 2020.
Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a adresat o urare specială de bun venit celor mai noi membri ai Comitetului, Republica Dominicană, Rwanda și Singapore, dar și Asociației Moon Village, cea mai nouă organizație internațională nonguvernamentală cu statut de observator în cadrul Comitetului.
În discursul său de deschidere, Dr. Piso a evidențiat cei 60 ani de la primul zbor uman în spațiu efectuat de Yuri Gagarin, ce a marcat începutul unei noi ere pentru umanitate, aniversare ce a fost sărbătorită anul acesta.
„Începând cu acele zile remarcabile ale erei spațiale, activitățile spațiale au continuat să se dezvolte din ce în ce mai mult, odată cu apariția noilor tehnologii și a noilor actori într-un ritm fără precedent. Actorii spațiali au devenit mai diverși și mai mulți ca niciodată. Acest lucru este un semn încurajator pentru beneficiile din ce în ce mai multe ale aplicațiilor spațiale pentru oameni din întreaga lume. De asemenea, ar trebui să ne încurajeze în eforturile noastre de a promova cooperarea internațională și utilizarea sporită a tehnologiilor spațiale pentru dezvoltarea socio-economică și pentru abordarea provocărilor globale. În același timp, numărul crescut al activităților spațiale demonstrează necesitatea unei guvernări a acestora”, a declarat Dr. Piso.
Având în vedere contextul pandemiei care continuă să fie o amenințare la adresa sănătății, siguranței și bunăstării umane, Președintele Agenției Spațiale Române (ROSA) a subliniat că „actorii spațiali și industria au contribuit la gestionarea și reducerea crizei cauzate de COVID. Tehnologia spațială a salvat vieți în această perioadă dificilă, prin servicii precum monitorizare și urmărire prin satelit și prin dispozitive specifice adaptate nevoilor de decontaminare și ventilație. Aplicațiile spațiale precum telecomunicațiile, observarea Pământului, poziționarea și navigația, teletransmisia și controlul de la distanță răspund în mod substanțial provocărilor economice ale societății actuale, cauzate de pandemie.”
Dr. Piso a afirmat de asemenea, importanța Biroului Națiunilor Unite pentru Afaceri Spațiale, care, în ciuda pandemiei, a organizat seminarii web, conferințe și activități virtuale, inclusiv despre economia spațială și încurajarea utilizării științei și tehnologiei spațiale pentru sănătate la nivel global.
Pandemia a afectat și activitatea Comitetului, sesiunile Subcomitetului Științific și Tehnic (STSC) și Subcomitetului Juridic (LSC) fiind organizate mai devreme anul acesta. În ciuda constrângerilor logistice severe, statele membre au reușit să ia decizii bune și să producă rapoarte substanțiale. „Acest lucru denotă un angajament remarcabil din partea statelor membre ale Comitetului de a se folosi de mijloacele disponibile pentru a face progrese”.
Președintele ROSA a sumarizat activitățile Comitetului din 2019, printre care adoptarea preambulului și a 21 de documente ghid pentru sustenabilitatea pe termen lung a activităților spațiale — instrumente importante pentru încurajarea siguranței operațiunilor spațiale, dar și înființarea unui nou grup de lucru sub agenda STSC a sustenabilității pe termen lung a activităților spațiale extra-atmosferice.”
Dr Piso a subliniat importanța următoarelor grupuri de lucru — STSC Working Group of the Whole, STSC Working Group on Space and Global Health, STSC Working Group on the Use of Nuclear Power Sources in Outer Space, LSC Working Group on the Status and Application of the Five United Nations Treaties on Outer Space, LSC Working Group on the Definition and Delimitation of Outer Space — și a remarcat activitatea liderilor acestora, care au luat decizii importante și au înregistrat progrese semnificative în timpul mandatelor în cadrul celor două sesiuni ale Subcomitetelor din acest an, în ciuda constrângerilor și complexității desfășurării activității diplomatice în aceste circumstanțe extraordinare.
În ceea ce privește proiectele viitoare, Dr. Piso a subliniat faptul că prin intermediul grupului de lucru dedicat Agendei Spațiu2030, sub conducerea Biroului său, Comitetul avansează lucrările spre finalizarea acestei importante agende și a planului de implementare, deschizând astfel calea spre deliberări constructive la actuala sesiune și depunerea agendei Spațiu2030 în cadrul Adunării Generale din toamna aceasta.
Dr. Piso și-a exprimat recunoștința și față de oficialitățile alese „pentru progresul remarcabil realizat într-o perioadă de întreruperi și constrângeri aduse eforturilor noastre de guvernare”, atrăgând atenția asupra faptului că „este important acum să continuăm eforturile de a consolida rolul Comitetului și al Subcomitetelor acestuia, sprijinit de Biroul pentru Afaceri Spațiale, în calitatea lor de forum multilateral unic pentru încurajarea dialogului și cooperării. COPUOS în ansamblu și-a demonstrat în mod clar capacitatea de a funcționa chiar și în condiții severe”.
După cum a declarat Dr. Piso, „Spațiul devine o prezență permanentă în viața de zi cu zi și pe agenda politică a guvernelor și a organizațiilor internaționale. Dependența civilizației noastre de sistemele spațiale este dovedită și devine critică. De la știință la aplicații directe în viața de zi cu zi, spațiul cunoaște o dezvoltare rapidă. Fiecare cetățean al planetei Pământ cheltuie în medie 55 USD anual pentru spațiu și activități legate de spațiu.
Momentele unice ale pandemiei au influențat toate activitățile umane majore și au avut efecte asupra problemelor locale și globale legate de spațiu. Cu toate acestea, dezvoltarea activităților a continuat, iar spațiul a oferit instrumente eficiente pentru ajutorare și gestionare. Mai mult, restricțiile pe care pandemia le-a indus activităților umane au promovat evoluția unor noi instrumente, de ex. pentru telecomunicații, realitate virtuală și modelare, inteligență artificială, cu sprijin dinspre sectorul spațiu și cu efecte pentru sectorul spațial.
Aceste condiții speciale unice s-au reflectat și în evoluția și activitatea Comitetului și a Subcomitetelor sale, în organizare, gestionare și conținut. În ciuda stabilității și efectelor de succes la nivel global din ultimele două decenii, probabil că este necesară efectuarea unor ajustări pentru a continua să menținem COPUOS ca organism global care răspunde creșterii reale a diversității sociale, economice și politice a activităților spațiale.”
Dr. Piso a concluzionat că vor fi opt zile încărcate cu punte importate pe ordinea de zi ce trebuie luate în considerare și cu inițiative majore de înaintat. “Cooperarea și contribuția Dvs. valoroasă vor face această sesiune să fie una de succes, indiferent de constrângerile logistice cu care ne confruntăm încă,” a închis Dr Piso discursul său.
Detalii despre cea de-a 64-a sesiune a Comitetului ONU pentru Utilizarea Pașnică a Spațiului Extra-Atmosferic pot fi găsite aici.
Credit imagine: ROSA