Două echipe din România, printre cele mai bune în competiția „Detectivii Climei”
23, June 2020

Echipele „Vianu Climate Detectives” și „Creative students’ laboratory” din România se numără printre cele mai bune cinci echipe participante la ediția din acest an a „Detectivilor Climei” – eveniment organizat de Agenția Spațială Europeană (ESA). Alături de alte trei echipe din Malta, Italia și Grecia, membrii acestor echipe se clasează în topul celor 450 de participanți din statele membre ESA.

Deși pandemia de Covid-19 a determinat organizatorii să anuleze decernarea unui trofeu pentru acest an, eforturile celor mai bune echipe au fost răsplătite prin mențiuni speciale.

Proiectul „Detectivii Climei” i-a provocat pe toți cei interesați să identifice o problemă de mediu locală, să o investigheze folosind imagini de satelit, să facă măsurători la sol și apoi să propună o modalitate de a o monitoriza sau a o rezolva.

Echipa „Vianu Climate Detectives” de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din București, coordonată de către doamna profesoară Ioana Stoica, a realizat un proiect prin care au investigat legătura dintre despăduriri și dispariția celor patru anotimpuri „clasice”: Mai multe informații găsiți la acest link.

Echipa „Creative students’ laboratory” de la Școala Gimnazială Nr. 29 din Galați, coordonată de către doamna profesoară Alina Buduleanu, a cercetat efectul schimbărilor climatice asupra Dunării. Organizatorii au remarcat la această echipă tinerețea membrilor săi – cercetătorii având între 8 și 9 ani. Mai multe informații găsiți la acest link.

Mai multe informații despre proiectele câștigătoare puteți găsi la acest link.

Credit imagine: ESA