Două echipe din România printre câștigătorii Competiției Astro PI: Mission Space Lab
21, July 2021

Agenția Spațială Română (ROSA) felicită cele două echipe din România câștigătoare ale competiției Astro Pi Mission Space Lab 2020-2021, organizată de Agenția Spațială Europeană (ESA) și Raspberry Pi Foundation.

Cele două echipe câștigătoare provin de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu și Colegiul Național Sfântul Sava. O a treia echipă, de la Colegiul Național “Mihai Eminescu” din Oradea a fost recompensată cu o mențiune specială.
În Mission Space Lab echipe de tineri în vârstă de maximum 19 ani creează experimente științifice care rulează pe cele două computere Astro Pi de la bordul Stației Spațiale Internaționale.

 

 

 

Cele 10 echipe câștigătoare sunt:

  1. Atlantes de la Niubit Coding Club din Spania care au folosit un proces de sonificare pentru a converti datele captate de senzorii Astro Pi în muzică, după ce au fost inspirați de prestația comandantului Chris Hadfield a piesei Space Oddity pe ISS în 2013.
  2. Mag-AZ de la Escola Secundária Domingos Rebelo din Portugalia, care a încercat să creeze un algoritm ce ar putea calcula locația polilor magnetici ai oricărei planete sau stele folosind Astro Pi pentru maparea câmpurilor magnetice ale Pământului.
  3. Zeus de la Colegiul Național de Informatică Tudor Vianu din România care a folosit fotografii ale Pământului surprinse de camera Astro Pi, seturi de date istorice și învățare automată pentru a dezvolta un sistem de prognoză meteo care ar putea prezice fenomene meteorologice pe Pământ.
  4. Mateii de la Colegiul Național Sfântul Sava din România care a investigat creșterea potențială a mucegaiului Aspergillus și Penicillium pe ISS în comparație cu cel de pe Pământ, folosind un model de simulare și citirile senzorului Astro Pi din interiorul modulului Columbus.
  5. Juno de la Institutul d’Altafulla din Spain care a încercat să determine cât de multă căldură au parte astronauții la bordul ISS experience folosind date despre temperatură, presiune și umiditate captate de Astro Pi și calculele psihrometrice.
  6. SpaceRad de la Centrum Nauki Keplera – Planetarium Wenus din Polonia, care a investigat albedo (proporția de lumină sau radiație reflectată de o suprafață) de pe Pământ pentru a evalua eficacitatea utilizării fermelor solare pentru a combate schimbările climatice.
  7. Albedo de la liceul Albert Camus din Franța, care de asemeni a investigat albedo pe Pământ, folosind fotografii capturate de camera Astro Pi pentru a clasifica acoperirea norilor, a pământului și a mării și a analiza valorile lor corespunzătoare de albedo.
  8. Magtrix de la The Leys School din Marea Britanie, care a analizat dacă caracteristicile geografice ale Pământului, cum ar fi munții, îi afectează câmpul magnetic folosind magnetometrul Astro Pi, datele GPS și fotografiile Pământului capturate de Astro Pi.
  9. Mechabot de la Robone Robotics Club din Germania, care a investigat modul în care câmpul magnetic al Pământului se corelează cu clima sa și modul în care aceasta afectează comportamentul obiectelor situate în proximitatea Pământului pe orbita terestră joasă.
  10. Spacepi2 de la Liceul Model Zanneio din Grecia a investigat urbanizarea pe Pământ prin compararea fotografiilor capturate de Astro Pi cu datele istorice folosind un program automat de clasificare a fotografiilor pe care l-au creat și analiza NDVI.

Mai multe informații aici.

Credit imagine: ESA